Pontozni fogják a bírákat

Eddig úgyszólván hallgattunk, de ennek vége - jelentette ki a napokban Ujkéry Csaba, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) frissen megválasztott szóvivője.

A testület - amelynek elnöke a mindenkori főbíró, akit tavaly nyár óta nem sikerült a parlamentnek megválasztania - azonban nemcsak a szavát hallatja, hanem érdemi tevékenységet is végez, legalábbis ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor, a tanács elnökhelyettese. Így javítani kívánják tevékenységük átláthatóságát, ezért a jövőben valamennyi ülés napirendjét és a döntéseket közzéteszik a világhálón. A nyitás része, hogy a Somogy Megyei Bíróság elnökét szóvivővé választották (eddig szinte kizárólag Lomnici Zoltán volt főbíró nyilatkozott).

A tanács döntött arról is, hogy törvénymódosítást kezdeményez: azt javasolják, hogy az OIT választott bíró tagjainak legfeljebb kétharmada legyen vezető, így három beosztott bíró mindenképpen bekerülhetne a testületbe. Ma a kilenc bíró szinte mindegyike megyei vagy helyi, illetve táblabírósági elnök. Ugyanakkor kezdeményezik, hogy bizonyos döntéseknél kétharmados, esetleg négyötödös többséget írjanak elő. Ezzel lehetővé tennék, hogy a külső tagok - az igazságügy-miniszter, a két parlamenti delegált, a legfőbb ügyész és a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke - nélkül ne hozhassanak határozatot. Ujkéri szerint ezzel is cáfolni szeretnék azt a vádat, hogy az elnökök saját magukat igazgatják.

A bírósági szervezeti törvény módosításához kétharmados többségre volna szükség, ráadásul sürget az idő, hiszen az OIT tagjainak megbízatása decemberben lejár, és legkésőbb augusztus 8-ig össze kell hívni a küldöttválasztó összbírói értekezleteket. Az ítélkezési szünet miatt azonban erre június közepéig sort kell keríteni. Ha tehát a jogalkotók komolyan gondolják, hogy módosítani kell a testület összetételén, még tavasszal el kellene fogadni a törvénymódosítást - hangsúlyozták a bírók.

Új, a bírák teljesítményének értékelésére is alkalmas statisztikai rendszert kívánnak bevezetni - mondta Fazekas. Ennek lényege, hogy a bírákat az egyes ügyek bonyolultsága alapján pontozni fogják. Ha például egy perben több a vádlott, vaskosabb a vádirat, sokakat hallgatnak ki, több szakértőt vonnak be, az magasabb pontszámot ér. Így összevethető az egyes bírák tevékenysége, és az alkalmasság is jobban megítélhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.