Etikai iránytű vándorló orvosoknak

Etikai kódexszel szabályozná az orvosvándorlást az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A testület hétfőn kezdődő genfi ülésén a tagországok képviselői először tárgyalnak az új dokumentumról.

A WHO az etikai kódexszel szeretné elkerülni, hogy bármely országban  orvosi ellátás nélkül maradjanak az ott élők - tájékoztatta lapunkat Kökény Mihály, a WHO képviselője, az MSZP szakpolitikusa.

Az uniós országokban becslések szerint a gyógyításiparban foglalkoztatottak 25 százaléka vándorló munkaerő. A hazai orvosoknak csak 3-5 százaléka dolgozik külföldön, többségük azonban még nem vállalt állandó munkát, "csak" ügyeletre vállalkozik Európa nyugati részén.

A toborzócégek nem riadnak vissza a kisebb csalástól sem, hogy a megrendelők által elvárt "mennyiséget" teljesíthessék. Gyakran a munkára jelentkezők nem kapnak teljes körű felvilágosítást arról, hogy pontosan mi vár rájuk odakinn. De Kökény Mihály szerint kerülendő lenne az etikai kódex alapján az a hazai gyakorlat is, amelyet a Magyar Orvosi Kamara honosított meg azzal, hogy saját fejléces borítékjában postázza tagjainak az ilyen állásajánlatot. (D. A. N.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.