Milliárdok szoftverbérlésre

Újabb huszonötmilliárd forintot költhet az állam a közigazgatási, illetve oktatási intézmények által használt számítógépes programok bérlésére. Az előző közbeszerzéssel kapcsolatos jogvita még nem zárult le.

Huszonötmilliárd forintos beszerzésre vonatkozó kiírást tett közzé a Miniszterelnöki Hivatal a Közbeszerzési Értesítőben. A feladat: a közhivatalok és iskolák korábban beszerzett szoftverlicenceinek bővítése, meghosszabbítása, valamint újak beszerzése. A keretmegállapodás megkötésére vonatkozó kiírás azt sejteti: nem várható érdemi elmozdulás a monopolisztikus állami szoftverpiacon.

Az államigazgatás, valamint az oktatási intézmények több százezer számítógépén immár évek óta szinte kizárólag a Microsofttól bérelt szoftverek (Windows, Office stb.) futnak. A Miniszterelnöki Hivatal éppen erre hivatkozva nevesítette a redmondi céget már a tavalyi - szintén 25 milliárdos - kiírásban is, hangsúlyozva persze, hogy "csak a tárgy jellegének egyértelmű és közérthető meghatározása érdekében" írták a felhívásba, hogy az Microsoft, vagy azzal egyenértékű licenckonstrukciókra vonatkozik. Tavaly egy külön, 2,5 milliárdos keretszerződést írtak ki a Novell termékeire, vagy azzal egyenértékű licencekre, az idei kiírásban viszont egyesítették a kettőt, mindkét céget nevesítve - megint csak a közérthetőségre hivatkozva. A korábbi MS-rivális Novell ráadásul évek óta a Microsoft stratégiai partnere, informatikai szakértők szerint ezért az új kiírás sem hozhat áttörést a piacon.

A tavalyi tendert az úgynevezett nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói, illetve terjesztői a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadták. A kiíró jogszerűnek tartotta az MS nevesítését, s azzal érvelt, a "nyíltak" is indulhattak volna a pályázaton (de nem indultak, mert nem látták értelmét), melyet az előző évekhez hasonlóan, az MS beszállítói nyertek. A 2008-as ajánlati felhívás ellen Morvayné Vígh Katalin jogorvoslati eljárást kezdeményezett - ő képviseli a Gazdasági Versenyhivatalt a Közbeszerzések Tanácsában. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban úgy ítélte meg, hogy nem sérült az esélyegyenlőség elve, ezért a jogsértés hiányát állapította meg. A döntést Morvayné bíróságon támadta meg, első fokon azonban helybenhagyták a döntőbizottság ítéletét, információnk szerint a GVH valószínűleg fellebbez.

Továbbra sincs tehát jogerős ítélet, miközben a Microsoft-szoftverek lejáró licenceit minden bizonnyal meghoszszabbíthatják a felhasználó intézmények.

A jogvita az EU-ban is folytatódik, mivel a "nyíltak" tavaly nyáron Neelie Kroeshez, az Európai Bizottság versenyjogi biztosához fordultak beadvánnyal. A "kishalak" panasza óriási botrányt is kelthet, tekintve, hogy Kroes a nyílt forráskódú alkalmazások elkötelezett híve. Rettegnek tőle a multicégek - legutóbb például 899 millió (!) euróra büntette
a Microsoftot a piaci verseny korlátozása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.