Gödörben a várgarázsprojekt

Döntési helyzetbe került a Wipark Budavár Garázsüzemeltető Kft. abban a kérdésben, hogy maga fejezi-e be a várbeli Csikós-udvarban 2006 óta épülő mélygarázs munkálatait, vagy átadja a projektet az államnak - válaszolta lapunk érdeklődésére Molnár Ferenc, a kft. ügyvezető igazgatója. Az építkezés tavaly ősszel állt le, amikor már elkészült a garázs gödre a várfal tövében az ideiglenes biztosítószerkezetekkel.

A Raiffeisen Ingatlan Zrt. és a Wipark Garagen AG által alapított projektcég, a Wipark Budavár Garázsüzemeltető Kft. eredetileg 2008 végére vállalta a beruházás befejezését, ám az a nem várt régészeti akadályok miatt 2009 őszére tolódott, majd 2010 nyarára. A terület állami tulajdonban van, s az lenne a megépítendő garázs is. A beruházó kft. csak az üzemeltetési jogot kapná meg 90 évre az érvényes szerződés alapján.

Abban mindenki egyetért, hogy értelmetlen volna visszatemetni
Abban mindenki egyetért, hogy értelmetlen volna visszatemetni

Az építkezés üzleti okok miatt állt le, főképp azért, mert a válság miatt romlottak a hitelnyújtási feltételek, emellett ártott a projekt hitelmegítélésének a Szent György téri fejlesztések elakadása (pl. a volt Honvéd-főparancsnokságra elrendelt változtatási tilalom, amely blokkolta a tér megújulását is), hisz az itt remélt növekvő forgalomra kalkulálta jövendő bevételeit a befektető. A garázsépítés leállása statikai okokból azonban nem húzódhat fél évnél tovább, a szakértők szerint ugyanis júniusig biztonságos a gödör falait tartó, ideiglenes szerkezet. Ezután vagy vissza kell temetni a tátongó mélyedést, vagy el kell kezdeni a garázs vasbeton szerkezeteinek a megépítését, akárki finanszírozza is azt. A Wiparknak tehát hamarosan döntenie kell: kiszáll, vagy marad, és folytatja. A döntést nehezíti, hogy a parkolócég osztrák finanszírozója, az Immofinanz élén jelenleg csődbiztos áll, aki nyilván racionalizálja a kiadásait.

Molnár Ferenc közölte: elsősorban a projekt folytatására készülnek, módosított tervekkel. De felmerül az a lehetőség is, hogy esetleg átveszi tőlük az állam mint finanszírozó. A jövőről a kft. egy hét múlva esedékes taggyűlése dönt.

Az állam egyik képviselője a várpalota vagyonkezelését ellátó Budavári Kht. igazgatója, Szőke Balázs, kérdésünkre elmondta, ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása is lehetséges. Egy biztos: a mélygarázs gödrét, amely eddig egymilliárd forintba került, értelmetlen volna visszatemetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.