Rövidített munkaidő bértámogatással

Négynapos munkahét hivatalosan nem lesz, a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bérkiegészítésére azonban a jövő hét péntektől - feltételekkel - pályázhatnak a cégek.

A Foglalkoztatási Közalapítvány szabad utat adott annak a pályázatnak, amellyel bértámogatáshoz juthatnak a csökkentett munkaidőben foglalkoztató cégek. Korábban több munkáltató is úgy igyekezett elkerülni az elbocsátásokat, hogy négynapos munkahétre tért át. Ez azonban azzal jár, hogy a kevesebb munkanapot dolgozók kevesebb bért is vihetnek haza. Az óév utolsó napjaiban egy vidéki fórumon merült föl, hogy a munkahelymegtartó támogatásokat célszerű lenne bérkiegészítésre is felhasználni.

Tukacs István, a válságkezelésért felelős kormánybiztos a múlt hét végén egyeztetett a lehetőségekről a válságban érintett szaktárcák illetékeseivel. Az államtitkár lapunknak úgy fogalmazott: a kezdeményezés négynapos munkahét "fantázianévvel" került be a közforgalomba, de valójában arról van szó, hogy ahol a dolgozókat meg akarják tartani, ott a munkáltató állami pályázat útján szerzett támogatással rövidített munkaidőben foglalkoztathatja alkalmazottjait. Vagyis a rövidebb időben végzett munka után járó és az eredeti bér közti különbséget a munkahelymegtartó támogatásból pótolhatják. Természetesen csak akkor, ha a kollektív szerződés ezt megengedi. A pályázatra azonban csak azok a munkáltatók jelentkezhetnek jövő hét péntektől, akik kötelezettséget vállalnak arra, hogy a támogatás időtartamának megfelelő ideig foglalkoztatják a dolgozókat.

A kormány nem rendelheti el, de nem is akarná bevezetni a négynapos munkahetet, mert a munkajogi szabályozás bármilyen érdemi módosítására egy elég hosszas érdekegyeztetési folyamat során lenne mód, annak a végkimenetele pedig meglehetősen bizonytalan - hangsúlyozta az államtitkár. A kabinet annyit tehet, hogy - a költségvetési törvényben biztosított források segítségével - a jelenlegi munkaügyi intézményhálózaton keresztül lehetőséget ad arra, hogy ha a munkáltató meg akarja tartani a dolgozót, és ennek érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaz, akkor részt vehessen a pályázaton - tette hozzá.

A rövidebb munkahét bevezetésére egyébként ma is módot ad a munkajogi szabályozás, amely csak azt köti ki, hogy az éves munkaidőkeretnek csak egy bizonyos százalékát szabad átcsoportosítani. Ma is gyakorlat, hogy például szezonális munkáknál - s érdekes módon ide sorolják az autógyártást is - a megrendelésekhez igazítják a munkaidőt. Vagyis az év egy részében hosszabb is lehet a munkaidő a napi nyolc óránál. A kormány hatókörébe azok a munkavállalók tartoznak, akiket közpénzből fizetnek, vagyis a köztisztviselők és áttételesen az önkormányzati intézmények közalkalmazottai - mondta az államtitkár, megerősítve: a közszférában se tervezik az áttérést a négynapos munkahétre.

A Megőrzés elnevezésű programra kiírt pályázat részleteiről az OFA honlapján lehet tájékozódni. Úgy tudjuk, a jelentkezéseket november 30-ig fogadják el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.