Ítélet Szántód és Zamárdi maratoni perében

Maratoni pereskedésben Zamárdi elveszítette a vagyonvitát a tőle elváló Szántóddal szemben, és a nyolcmillió forintos perköltség mellett 75 millió forintot kell fizetnie a szomszédjának - a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében. Zamárdiban ezután döntenek arról, hogy belenyugszanak-e az ítéletbe, vagy nemzetközi bírósághoz fordulnak az ügyben.

Szántód 12 évvel ezelőtt népszavazással vált ki Zamárdiból úgy, hogy sem a közigazgatási határról, sem a vagyonmegosztásról nem született megállapodás. A viszályt az tette kibékíthetetlenné, hogy a leválók által kijelölt határvonal szerint Szántódhoz került a lakosság 13,5 százalékával a belterületek 52 százaléka, miközben Zamárdié maradt minden közintézmény. A határvitát négy évvel ezelőtt Zamárdi nyerte, 200 hektárnyi belterület visszaszerezve, a vagyonvitában azonban alulmaradt és a 312 millió forintos követelése ellenére fizetnie kell.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere közölte: elfogadni tudják, de tudomásul veszik a döntést. A demokrácia kalandorainak nevezte Szántód leválasztóit, akik sokkal jobb gazdasági körülmények közé kerültek, mint Zamárdi lakossága. Szerinte a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy Szántód hét évig használta Zamárdi visszaszerzett területeit, mintegy 150 millió forintnyi jogtalan adóbevételre téve szert. "Az igazságérzetem azt diktálja, hogy harcoljak tovább, az eszem pedig azt, hogy tegyünk végre pontot a vita végére" - summázta Csákovics Gyula, aki azt is kijelentette: a képviselőkre bízza annak eldöntését, hogy befejezettnek tekintik-e az ügyet, vagy nemzetközi bírósághoz fordul. Mindenesetre behatóan tanulmányozzák majd az ítélet írásbeli közlését. A két szomszédos település hosszú évek óta tartó vitáját figyelemmel kísérő közigazgatási szakemberek egybehangzóan állítják: nem férhet kétség ahhoz, hogy mindkét fél számára az lenne a leghasznosabb, ha véget érne a pereskedés.

Dolgos János, Szántód polgármestere szerint Zamárdi mindig semmibe vette a szántódi településrészt, ez vezetett az elváláshoz is. Az LB mostani ítéletével elégedett, de hozzátette: az ügy vesztese így is Szántód, miután a pereskedésben korábban jól adózó, jelentős üdülőterület került vissza Zamárdihoz. Dolgos János hangsúlyozta: végre eljött a pillanat, hogy települése megkezdje a bizonytalanságok és viharfelhők nélküli önálló életét.

Hogyan tud eleget tenni fizetési kötelezettségének a 2600 lakosú, 870 millió forintos költségvetésű, tavaly várossá vált Zamárdi? Mint megtudtuk, hitelfelvétellel, vagy vagyoneladással képes fizetni. A két település közötti, hosszú évek óta kialakult viszály elmélyülését jelzi, hogy az 587 lakosú, 135 millió forintos költségvetésű Szántód nem Zamárdi, hanem Balatonföldvár közintézményeit használja. A szomszédság ellenére kistérségi társulásban és körjegyzőségben is másikat választott a két település.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.