Eltussolt erőszak a fogyatékosintézetekben

Január elején a tiszalöki értelmi fogyatékkal élő gyerekek bentlakásos iskolájában két 16 éves fiú megvert és megerőszakolt egy fogyatékos lányt. A fiúk előre eltervezték az erőszakot: egyikük tolózárat szerelt a szoba ajtajára, hogy senki ne zavarhassa meg őket. A gyanú szerint egyikük korábban is megerőszakolta a lányt, aki akkor nem szólt senkinek. A nyíregyházi bíróság elrendelte a fiúk előzetes letartóztatását.

Ha minden eset nem is, de az ilyen, előre kitervelt, előkészített ügyek megelőzhetőek lennének - állítja Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány vezetője. Azt mondja, Magyarországon kétszáz olyan bentlakásos intézmény van, ahol fogyatékosok élnek, úgy 25 ezren. A vezető szerint ők valamennyien potenciális áldozatok részben kiszolgáltatott állapotuk, részben az "összezártságból fakadó farkastörvények" miatt. - Ez nincs másképp olyan fejlett országokban sem, mint Hollandia vagy Svédország - teszi hozzá.

Pordán Ákos szerint a fő baj az, hogy az intézeti erőszakra eddig nem született egységes, strukturált válasz. Vagyis mindenhol másképp kezelik az eseteket, és sokszor a legfőbb szempont az, hogy az intézmény jó híre ne sérüljön. - Legalább havonta történik a tiszalökihez hasonló eset, de a legtöbbet eltussolják - állítja. Szerinte ebből a szempontból nincs nagy különbség az állami, az egyházi vagy a civil fenntartású intézmények között. A bentlakók nem csak egymással erőszakoskodnak: ritkábban, de előfordul, hogy a nevelők erőszakolnak meg fogyatékosokat.

A Kézenfogva Alapítvány két éve készített egy programot a fogyatékosok elleni erőszak kezelésére. Egyelőre a kétszázból hét helyen alkalmazzák. Első lépésként kidolgoztak egy protokollt, hogy ha ilyen eset történik, mit kell tenni, hogyan kell dokumentálni. A dolgozókat speciális képzésben részesítették, mikor kell külső segítséget kérniük, és egy-egy eset tanulságait leszűrve min kell változtatniuk, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő újra. - A fogyatékosokban megpróbáljuk tudatosítani, hogy kitől milyen közeledés fogadható el, hogyan kell visszautasítani, ha kellemetlennek érzik - mondja a vezető.

A Lámpás '92 Alapítvány értelmi fogyatékosoknak fenntartott lakóotthonaiban évek óta működik a program. Igaz, az otthonok kis létszámúak, így kisebb a lehetőség a visszaélésekre. A vezető, Frankel Erika elégedett az eredményekkel. - Már az, hogy egyáltalán szó van a szexualitásról, hogy nem tabu, nagy segítség - mondja. A bentlakók és a gondozók egyaránt tudatosabbakká váltak, "nem lehet elsumákolni, ha történik valakivel valami". Frankel Erika szerint sokszor elég egy határozott lépés, hogy elejét vegyék az erőszaknak. Egyik lakójukat például egy "kívülálló", nem fogyatékos férfi kezdte zaklatni. Egyetlen hivatalos levél elég volt ahhoz, hogy békén hagyja a lányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.