Jegesedik az MSZP és az MSZDP kapcsolata?

Hűvösödni látszik az MSZP és az MSZDP együttműködése: szocialista forrásaink szerint ennek oka elsődlegesen a szociáldemokraták "túlzottan balra tolódó" szövetségkeresése, de talán ennél is lényegesebb, hogy nemrégiben számos önkormányzati MSZP-s lépett át a szociáldemokratákhoz. Hol tart most ez a folyamat?

Kihűlés fenyegeti az MSZP és a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) kapcsolatát, legalábbis erre utalnak bizonyos együttműködési kudarcok. Az MSZP és az MSZDP is tagja a Szocialista Internacionálénak, s ebből fakadóan elméletileg szoros közöttük az együttműködés. Nem beszélve arról, hogy az MSZP megalakulása óta küzd a szociáldemokrata értékek kizárólagos képviseletéért; s ez a szociáldemokrata szellemiség erősödött Hiller István és Gyurcsány Ferenc pártelnökségével. A szocialisták első embereként még Hiller István (az MSZP szociáldemokrata platformjának társelnöke) írta alá Kapolyi Lászlóval, az MSZDP elnökével a két szervezet közti megállapodást, amelyet Gyurcsány Ferenc is megerősített 2007-ben. Így az MSZDP delegáltja az MSZP választmányában tanácskozási joggal vehet részt, Kapolyi pedig a szocialisták országos listájáról bekerülhetett a parlamentbe.

Egymástól független szocialista forrásaink ugyanakkor rámutattak, hogy az MSZP és az MSZDP stratégiai együttműködésének célja egyértelmű: a balközépen elhelyezni a pártszövetséget. Az elmúlt hónapokban azonban komoly változások történtek, forrásaink szerint az MSZDP a szocialistáktól erősen "eltolta magát" azzal, hogy együttműködést kötött a Munkáspárt 2006-tal, és "közös munkáról", illetve gazdasági program összeállításáról állapodott meg a Centrum Párttal. "Nem egy európai szociáldemokrata párt irányába mozdultak el, hanem leginkább egy modern munkáspárt körvonalazódik. Az MSZP középen akar maradni, a szociáldemokrata irányzatok és velük együtt az értelmiség, a kisvárosi középréteg felé nyitni. Az eltolódás viszont sokakat eltántorít. Az eddigi együttműködési formák hitelüket veszítették" - fogalmazott lapunknak az MSZP egyik meghatározó politikusa. Ehhez kapcsolódik, hogy az MSZP szociáldemokrata platformja tavaly februárban bejelentette, hogy az MSZDP-vel közösen létrehozták a Szociáldemokrata Fórum Egyesületet, amelynek célja a magyar szociáldemokrata mozgalmak egyesítése. Az egyesület azonban nem működik. Arra vonatkozó kezdeményezés is volt már, hogy létrehozzanak egy szociáldemokrata frakciót a parlamentben. Nyitott lett volna a lehetőség arra, hogy néhány képviselő átlépjen e frakcióba. A szocialisták azonban nem fogadták pozitívan az elképzelést: ők az MSZP szétverését látták volna ebben.

A két párt viszonya akkor vált átmenetileg feszültté, amikor egyre több szocialista politikus lépett át az MSZDP-be. Legutóbb zajos tagrevízió és tisztújítás után a zuglói MSZP-frakció bomlott fel. Hárman - köztük a volt kerületi pártelnök, jelenlegi alpolgármester, Szűcs István - ültek át a szociáldemokratákhoz. Korábban ez történt Dunakeszin és Óbudán, ez utóbbi helyen kilencen léptek ki és alakították meg az MSZDP helyi alapszervezetét.

Nem a kerületekben kezdődött azonban az elvándorlás: 2006-ban negyven szocialista csatlakozott az MSZDP nagykanizsai szervezetéhez. Később a józsefvárosi MSZP-ből huszonnégyen kérték felvételüket az MSZDP helyi szervezetébe, s az átigazolók közt volt Hárs Gábor parlamenti képviselő. Hárs - akár Kapolyi - megtartotta MSZP-frakcióbeli mandátumát, de technikailag a szociáldemokratákat képviseli. Hárs átigazolása kapcsán Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök akkor azt mondta. ő az első és "remélhetőleg az utolsó" országgyűlési képviselő, aki átlép az MSZDP-be, mert az átigazolások ártanak a közös stratégiának.

Kapolyi László pártelnök lapunknak azt mondta: érdemi az együttműködés, nincs szó elhidegülésről. Arról, hogy mely szervezetekkel és milyen együttműködésről tárgyalt, minden esetben értesítette Gyurcsány Ferencet, aki nem ellenezte az egyeztetéseket. Kapolyi hozzátette: arról még nem döntöttek, hogy az EP-választáson az MSZDP esetleg önállóan vagy szövetségben indul.

Az MSZP és az MSZDP között 2007. decemberében aláírt együttműködési keretmegállapodás néhány fontosabb állítása:

Az MSZP és az MSZDP együttműködése a kölcsönös felelősségre, a közös bizalomra, az alapértékek egyezőségére épül.

Összehangolt cselekvési terv szerint együttesen képviselik a közvélemény előtt az esélyegyenlőséget, az érdekvédelmet, hazánk nemzeti érdekeit, a magyar kultúra védelmét, az épített és természetes környezetünk megóvását.

Mindkét párt vállalja, hogy tagsága bővítését nem a másik párt szervezeti köréből oldja meg.

Kapolyi László:  Érdemi az együttműködésünk
Kapolyi László: Érdemi az együttműködésünk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.