Miért távozik Boross Péter?

Távozik a parlamentből Boross Péter volt miniszterelnök, aki a politikai állapotok egészségkárosító hatásával indokolja döntését. Mivel Boross listán került az Országgyűlésbe, helyére az MDF delegál képviselőt, így a fórum parlamenti frakciója nincs veszélyben.

Velencén, az MDF hétvégi választmányi ülésén, zárt ajtók mögött is a parlamenti kultúra romlásával indokolta Boross Péter, hogy lemond a képviselői mandátumáról. A volt miniszterelnök - aki tavaly múlt 80 éves - szombaton, a Dávid Ibolyával közösen tartott sajtótájékoztatón is azt kérte: lemondását tekintsék egy idős ember döntésének, aki nem szeretné egészségromlásnak kitenni magát. Aggódik, hogy "ilyen mentalitás, ilyen sekélyes nívó" mellett képes-e az Országgyűlés betölteni a hivatalát.

Boross Péter ismételten kijelentette: egy szó sem igaz abból, hogy személyes ellentétbe került volna Dávid Ibolyával, és ennek következménye a lemondása. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a CD-ügy kezelésével vagy az Almássy Kornél táborához tartozók tervezett kizárásával, úgy reagált: egy párt életében vannak hibák, baklövések, de az MDF irányultságával teljes mértékben egyetért, "erősíteni is szeretné részvételét az MDF munkájában".

- Annak idején egyesek szerint voltam horthysta, szélsőséges radikális, most meg rá kellett jönni, hogy a szocialisták felé húzok - jegyezte meg némi iróniával, illusztrálva, hogy egyes lapok "hol ezt, hol azt írják".

Dávid Ibolya pártelnök mentorának, jó barátjának nevezte Boross Pétert, s búcsúajándékul egy hintaágyat adott neki, mondván, a magvas gondolatokhoz nemcsak múzsa, hanem nyugalom is kell.

Boross Péter távozása nem veszélyezteti a tízfős MDF-frakció létét, a volt miniszterelnök ugyanis a párt Pest megyei listájáról került a parlamentbe. Lemondása után az MDF delegálhat listáról egy másik képviselőt. Miután Csáky András is mandátumot szerzett, a listán Bíró Benjámin következik, de ő Almássy Kornélt támogatta a tisztújításon, így kevés az esélye. Forrásaink szerint az új képviselő Vella Nándor, Droppa Béla vagy Dragon Pál lehet.

"Besokallt" - röviden így foglalták össze név nélkül nyilatkozó MDF-esek Boross Péter lemondásának okát. Információink szerint szűk körben már ősz óta mondogatta, hogy nem neki való a képviselőség, ez a parlamenti stílus. Nehezen viselte, hogy egy-egy felszólalását a szocialisták megtapsolták, a másik oldalon ülő fideszesek, volt MDF-esek viszont nem.

Az nem igaz, hogy Dávid Ibolyával komoly összetűzése lett volna. "Viták voltak, de ez nem válóok" - fogalmazott egyik forrásunk, aki úgy látta, "Boross Péter a széthúzásoktól is szenvedett". A tisztújítás előtt Dávid Ibolya mellett állt ki, de Almássy Kornéllal sem volt rossz a kapcsolata. A volt miniszterelnök is amellett szállt síkra először, hogy "a fiatalember a szerencsétlen CD-ügy után egy évre vonuljon háttérbe, s utána visszatérhet a nagypolitikába". (Később Almássy Kornél kényszerű kizárását Boross Péter is megszavazta.) Egy másik forrásunk szerint a tízfős, folyamatosan a megszűnés határán "táncoló" frakció is beárnyékolta a parlamenti képviselőségét - nyilván nem szívesen lett volna független képviselő. Az adótörvények megszavazásakor már látszott, hogy nehezen bírja idegekkel a belső feszültségeket - a szavazás előtt felállt és kisietett a parlamenti ülésteremből, mivel az MDF-frakció megosztott volt.

Velencén az MDF-választmány Bíró Balázst választotta etikai biztosnak Jakabfy Zoltánnal szemben, információink szerint a szavazati arány 42:20 volt. Jakabfy korábban Almássy Kornélék fővárosi köréhez tartozott. (A választmányi tagok elleni etikai eljárásoknál az alapszabály szerint szükség van országos etikai biztosra.) A választmány nagy többséggel döntött a kiskunfélegyházi szervezet feloszlatásáról is - a szervezet korábban az "almássysta" Lasztovicza Gábor megyei elnökké választását támogatta, de
a többség Karsai Pétert választotta meg.

Dávid Ibolya és Boross Péter a volt miniszterelnökről szóló kötet bemutatóján
Dávid Ibolya és Boross Péter a volt miniszterelnökről szóló kötet bemutatóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.