Lejárató borítékokban az esélyesek neve

Ma eldől, hogy tizenegy hónap után lesz-e elnöke a köztelevíziónak. Úgy tudjuk, a kormánypártnak a hétvégén sikerült megállapodnia a szabad demokratákkal Sztaricskai Tamás személyében.

Tavaly március óta ma van először esély arra, hogy a Magyar Televízió kuratóriuma elnököt választ az intézmény élére. Ez a negyedik választási forduló, és a korábbi kudarcok ellenére nem csökken az érdeklődés a köztévé elnöki posztja iránt. Az elmúlt héten tizenöt jelöltet hallgatott meg a kuratórium elnöksége - köztük évtizedes televíziós múltú szerkesztőket, vezetőket. A jelek szerint nem közülük kerül ki az elnök. Sztaricskai Tamás esélyei a legjobbak.

A döntés - a jelölés és választás mechanizmusa miatt - lényegében a nagypolitika kezében van. S úgy tűnik, most e szinten azt látnák jónak, ha műsorkészítő helyett menedzser kerülne a köztévé élére. A politikusok azt állítják, azért, hogy rend és átláthatóság legyen a köztévé gazdálkodásában. Másfelől tudni lehet, hogy a pártok rivalizálásán és egymással, illetve a már ismert jelöltekkel szembeni bizalmatlanságán több, nagy múltú televíziós elnökjelölt vérzett el.

Az MSZP végül a Vodafone korábbi kommunikációs vezetőjét, Sztaricskai Tamást látná szívesen az elnöki pozícióban. Ehhez az SZDSZ két, az MDF egy kurátora, valamint a Fidesz jelentős befolyása alatt lévő nagykuratóriumának támogatását kell megszerezniük. Ennek ára van. A szabad demokraták például azt szeretnék, hogy Szabó-Stein Imre legyen a műsorokért felelős alelnök. Szabó-Stein korábban az RTL kommunikációs vezetője, majd az MTV szórakoztató műsorainak felelőse volt. Közvetetten az említettek esélyes voltára utal, hogy - feltehetően - a tévé elnök nélküli satus quójának fenntartásában érdekelt oldalról éppen róluk (és még néhány más jelöltről) a kurátorok lejárató borítékokat kaptak. Ezek szerint nem meggyőzőeket.

Úgy tudjuk, hogy az új elnök mellett Baló Györgynek is fontos pozíció jutna. Balóval kapcsolatos értesülésünk, hogy heteken belül feláll A szólás szabadsága műsorvezetői székéből. Az érintett lapunk információját így kommentálta: "Ha a televíziónak lesz erről mondanivalója, azt közzé fogja tenni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.