A falugondnok a kéményt figyeli

Cibakháza külterületén, egy fűtetlen kunyhóban élt hónapok óta a rokkantnyugdíjas Rácz László. Élettársával lakott itt, de az asszonyért néhány hete eljöttek a lányai Jászapátiból, magukhoz vették, nehogy megfagyjon a nagy hidegben. Rácz László a szomszédos tanyára járt be melegedni, arról azonban fogalma sem volt, hogy a mínusz tíz fokot is meghaladó hideget hogyan vészeli át. Az elmúlt napokban már annyira átfázott, hogy fagyásos tünetekkel a szolnoki kórházba került. - Azt kértük, tartsák ott Lászlót egy-két hétig, hisz részben valóban kezelni kell, de az is tény, hogy ott legalább meleg helyen van - mondja Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere.

Az ország több pontjáról szerzett információink szerint az önkormányzatok, energiaszolgáltatók és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek gondozását végzők komolyan vették az ombudsman kérését: a nagy hidegre való tekintettel fokozott figyelemmel kísérjék és segítsék a rászorulókat.

Tudósítóink jelentéseiből kiderült: a legtöbb településen megerősítették a falugondozói, szociális és hajléktalanellátó szolgálatokat, sok helyen krízis-ügyeletet tartanak. Sátoraljaújhelyen például a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársai katasztrófavédelmi szakemberekkel együtt többször is felkeresik a komfort nélküli, rossz minőségű lakásban élőket, s élelmet, tüzelőt is visznek magukkal. A kemény mínuszok idején a falugondnokok is gyakrabban látogatják azokat a családokat, amelyek anyagi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt fűtés nélkül maradhatnának. Kucséber József, a Zala megyei Bucsuta falugondnoka elmondta: tél elején ellátták a rászorulókat szénnel, fával, az idős, egyedülálló embereket napjában többször is felkeresi. Ha másért nem, azért, hogy inkább ő hordja be a tűzifát az időseknek, nehogy a cipekedés közben elessenek, s kint, saját udvarukon fagyjanak halálra. Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség ügyvezetője úgy fogalmazott: a jó falugondnok télen állandóan a kéményeket figyeli, s abba a házba tér be először, ahonnan nem száll fel füst. Az országban egyébként mintegy ezer falugondnok járja a községeket, tanyavilágokat, s gondoskodnak arról, hogy a rászorulók ebben az időben is megfelelő ellátást kapjanak.

Szabolcs-Szatmár-Beregben magas a fagyhalált szenvedettek aránya: tavaly tizennégyen, ezen a télen eddig tizenegyen haltak meg kihűlés következtében. Nyíregyházán ezért a múlt héten külön krízismegbeszélést tartottak a városházán, különös tekintettel a mélyszegénységben élőkre. A város határában mintegy tízezren élnek a bokortanyákon, köztük sok az egyedülálló, idős ember, ők a jelzőrendszeres szolgálat, illetve a tanyagondnokok segítségére számíthatnak. Az Oltalom Szeretetszolgálat Nappali Melegedőjét mostantól nem csak a hajléktalanok használhatják: éjszakára harminc fekvőhelyet biztosítanak azoknak, akik erre igényt tartanak. A kritikus időszakra tüzelőt kérhetnek a rászorulók, a park- és fasorrendezéskor levágott faágakat felhasogatva szállítja ki a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. Csak pénteken hatvanan fordultak tűzifáért a hivatalhoz. A Periféria Egyesület munkatársai ruhákat, takarókat osztanak, krízisautóval járják a várost. Csütörtökön az egyik szabolcsi bokortanyáról kopogtatott be menedékért egy férfi feleségével és négyéves gyermekével Nyíregyházán, a családok átmeneti otthonába: a hidegtől való félelmükben menekültek be a városba. Az ő életük most jobbra fordult: nemcsak szállást kaptak, hanem munkát is - a férj mától egy évig közcélú foglalkoztatásban vehet részt.

A hajléktalanokról sem feledkeznek meg: Sárospatak hét "regisztrált" otthontalanját most a Máltai Szeretetszolgálat sátoraljaújhelyi szállója fogadta be, Szolnokon a Humánszolgáltató Központ és az utcai gondozói szolgálat oszt forró teát és zsíros kenyeret az utcán lévő hajléktalanoknak. A rendőrök is folyamatosan járőröznek, de a polgárok segítségét is kérik: amennyiben utcán fekvő, vagy ülő személyt látnak, ne menjenek el mellettük szó nélkül, tárcsázzák a 112-es segélyhívót.

Rácz László, fagyban, kabátban
Rácz László, fagyban, kabátban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.