Egyre több a fagyhalál

Januárban már több mint harmincan fagytak meg. Eddig nem volt szempont a farkasordító hideg, ha le kellett szerelni a tartozást felhalmozóknál a mérőórát. Az ombudsman szerint a szolgáltatóknak a kikapcsolásnál a hatályos törvények alapján is figyelembe kellene venniük szociális szempontokat.

Szerdára virradóan penészleki lakásában vesztette életét egy 61 éves férfi, az elsődleges orvosi vélemény szerint kihűlés következtében. Az elhunyt felesége elmondta, hogy este lefekvéskor begyújtottak, reggel azonban már nem kelt fel a férje. Bűncselekményre utaló körülmény nem volt, az ügyben
a nyírbátori rendőrkapitányság szakértő bevonásával közigazgatási eljárást folytat. A helyszíni szemle során a lakásban egyébként mínusz 5 Celsius-fokot mértek. Januárban már több mint harmincan fagytak meg országszerte, közülük sokan a saját otthonukban.

- A szolgáltatóknak igenis feladatuk lenne a szociális szempontok érvényesítése - így reagált Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa arra a Népszabadságban korábban megjelent írásra, amelyben az egyik szolgáltató vezérigazgatója azzal indokolta a gáz kikötését télidőben, hogy a rászorulóknak "alapítványok és egyesületek sora ad segítséget, van tehát hová fordulniuk". Az ombudsman ezzel kapcsolatban azt mondja, jogszabályok kötelezik az energiaszolgáltatókat, hogy a szociális rászorultságot is figyelembe vegyék. Ezért döntött úgy, hogy közleményben szólítja fel az energiaszolgáltatókat: mindaddig, amíg az extrém hideg tart, halasszák el a nagy tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését. Ha pedig mégis kikapcsolnak, legalább jelezzék az állam vagy a civil szektor felé, hogy bajba jutott egy család.

- Az, hogy emberek az otthonaikban halálra fagynak, elkerülhető lenne, ha az odafigyelés nem hiányozna - fogalmaz Szabó Máté.

A felszólítást egy szolgáltató már meghallotta: az E.ON Hungária csoport nem kapcsolja ki az áram-, illetve gázfogyasztásból a hátralékosokat mindaddig, amíg tart a zord hideg. És meghallotta a politika is: Budai Bernadett kormányszóvivő és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke is kéri az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és az állampolgárokat, hogy jobban figyeljenek oda rászoruló társaikra.

Szabó Máté örül, hogy közleménye nem maradt visszhangtalan. Hozzátette: elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a mostanában szokatlan hidegre mennyire nincsen felkészülve az állam, és mennyire nem tud a szociális ellátás védőhálót nyújtani a bajba jutottaknak. Ennek okait - jelentette ki - hivatalból vizsgálni fogja.

Egy gázrózsa is számít
Egy gázrózsa is számít
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.