Az agyaggalamb-vadászat nem lőgyakorlat - Gárdatérképpel

Nyolcezer forintért bárki kipróbálhatja éles fegyverrel, milyen az agyaggalamb-lövészet. Néhány tízezerért igazi puskával és pisztollyal is lőhetünk, nem egészen százezerért meg harckocsit vezethetünk. A szolgáltatók szerint mindez játék, s ha valaki katonai kiképzésnek tekintené, arról nem ők tehetnek.

Ma már jószerével csak pénz kérdése, hogy ki, milyen éles lőfegyverrel és mennyit gyakorol. Ha tehát valakinek - akár a Magyar Gárda tagjának is - megér nyolc-kilencezer forintot, lövöldözhet éppen agyaggalambra is. Ezért az összegért az egyre több civil lőtéren szívesen látják az érdeklődőket, s a tarifa magában foglalja a sörétes vadászpuska bérleti díját, húsz-huszonöt lőszert és a felhasznált korongokat.

Akinek megtetszik a dolog, újabb néhány ezer forintért repetázhat is.

Ez nem éleslövészet - utasítják el az egyik lőtér névtelenséget kérő üzemeltetői az SZDSZ-es Léderer András keddi sajtótájékoztatóján elhangzott minősítést. Az efféle szórakozást elsősorban céges csapatépítő tréning részeként kínálják, de bárkit szívesen látnak, aki szeretné kipróbálni ezt a sportot. Természetesen várják a baráti társaságokat is, az agyaggalambvadászok politikai nézeteit, társadalmi szervezethez való tartozását azonban aligha firtathatják. Ha pedig valaki mindezt valóban éles lőgyakorlatként, a haza fegyveres védelmére történő felkészítés részeként élné meg, arról, mondják a szolgáltatók, nem ők tehetnek.

Forgassák persze bárhogyan is a szót, kétségtelen, hogy a különböző hadijátékok terjedése alkalmat kínálhat egyes militáns szervezeteknek arra, hogy saját embereiket egyfajta katonai jellegű kiképzésben részesítsék. Amit mellesleg a team-buildingek résztvevői sem úszhatnak meg. A lőtér üzemeltetője köteles ugyanis "alapkiképzést" tartani, hiszen ez mégiscsak veszélyes üzem. "A filmekből ismert shotgun akkorát rúg vissza lövéskor, mint egy ló" - mondják, így még igen szigorú felügyelet mellett sem adhatják azt úgy a kedves vendég kezébe, hogy előtte ne végeznének el néhány gyakorlatot.

A lehetőségek tárháza egyébként szinte végtelen. A sörétes vadászfegyverek mellett golyós puskák és maroklőfegyverek egész arzenálja áll rendelkezésre. Tényleg csak pénz kérdése, hogy mivel és mire lövöldözzünk: agyaggalambra, futó vadra vagy céltáblára. Harminc-negyvenezer forintért szinte minden kipróbálható. Sorozatlövő fegyvert viszont egyetlen szolgáltatónál se keressenek - az szigorúan tiltott eszköz.

Akinek ez kevés lenne, "igazi" harcban is részt vehet, ahol a játékosok már egymásra "vadásznak". Igaz, a fegyverek az ártatlanabb lézerharc során csupán fénysugarat bocsátanak ki, de a szituáció igencsak életszerű. Akár tetszik, akár nem, ezt is felfoghatjuk egyfajta katonai felkészülésnek. Ráadásul fejenként mindössze négyezer-ötezer forintért órákon át lövöldözhetünk egymásra. Ennek kétszereséért csaknem igazi csata részesévé válhatunk: a paintball-fegyverekből kilőtt festékgolyóval eltalált játékos ugyanis jókora kék-zöld foltokkal megy haza. Szerencsére ezeket a játékokat eddig egyetlen szervezet sem használta arra, hogy tagjai katonai képességeit erősítse; a játékra inkább a különböző cégek fizetik be saját embereiket.

Tankcsatában még nem lehet részünk, ám ha valaki harckocsival készülne a haza védelmére, legalább azt is kipróbálhatja, hogy milyen egy több tíztonnás monstrumot vezetni. A T-55-ös botkormányai mögött töltött negyedóráért viszont már 75 ezer forintot kell leszurkolni. De lőni nem lehet: a géppuskát és a löveget hatástalanították. Arról azonban némi felárért bárki személyesen meggyőződhet, hogy harckocsival miként taposhat el egy személyautót. Egyelőre nincs információ arról, hogy tankokat harcászati gyakorlat céljára vettek volna igénybe.

Ilyen extrém szolgáltatásokhoz - az ártatlan lézerlövészet kivételével - külön engedélyre van szükség, és a vállalkozásokat a hatóságok rigorózusan ellenőrzik. Büntetett előélettel például senki a közelébe nem kerülhet igazi fegyvereknek, míg a lőtereken - hét-nyolcezer, sportcélokat szolgáló puskára és pisztolyra adtak ki engedélyt - a rendőrség elég gyakori vendég. Ugyanakkor szigorúan számon kérik az üzemeltetők szakmai felkészültségét is. Ennek eredményeként mind ez ideig egyetlen súlyos baleset sem történt. Az már előfordult, hogy a vendég a puskatus okozta kisebb-nagyobb zúzódásokkal tért haza, a paintballnak meg szinte természetes velejárója a védőmellényen kívül becsapódó golyók okozta kisebb sérülés, de ezt minden résztvevő önként vállalja.

Gárdaparádé
Gárdaparádé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.