Tarlós is felszámolná a budapesti vízfejet

A Fidesz elképzeléseket dolgozott ki Budapest közigazgatási rendszerének megváltoztatására alapvetően azzal a szándékkal, hogy a kerületek túlhatalmát megszüntesse. Ám azt Tarlós István frakcióvezető is elismeri, hogy bármilyen megoldás szülessen is, annak bevezetésére 2014 előtt nincs mód.

Mindenki feleslegesnek és rossznak tartja, jó ideig mégsem változik semmi - ennyi mondható el a sokszor kárhoztatott, a főváros és a kerületek egymás mellé rendeltségére és önállóságára épülő kétszintű budapesti közigazgatási rendszerről, amelyben az 1,7 milliós nagyvárost hétszáz választott képviselő és két tucat polgármester igazgatja.

Több mint másfél évtized elteltével a Fidesz újabb modelleket dolgoztatott ki a budapesti közigazgatás átszabására, amelyek alapján a kerületeket összevonnák - vagy hatásköreiket nyirbálnák meg. Egy változat szerint a kerületek nem tűnnének el, de a jelenleginél sokkal kisebb hatalmat kapnának, egy másik verzió alapján a kerületek önállósága megmaradna, de Budán csak három, Pesten pedig legfeljebb öt közigazgatási egység maradna. A harmadik változat szerint a belső kerületek olvadnának össze közigazgatásilag "cityvé" - ez a gondolat a párt részéről már 1993-ban felmerült -, a negyedik elgondolás alapján pedig a kerületek jogilag megszűnnének, a városrészeket elöljárók képviselnék, a jelenleg 67 tagú Fővárosi Közgyűlés létszámát pedig negyvenre csökkentenék.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője - aki tegnap a Magyar Hírlapnak fejtette ki véleményét - lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: elemzéseket végeztek és megoldásokat dolgoztak ki, de "nem a döntéshozás igényével", ezért nincs olyan modell, amelyet egyértelműen pártolnának vagy elleneznének. "Demszky Gábor főpolgármester elöljárósággá fokozná le a kerületeket, akár még ez is egy lehetőség volna" - jegyezte meg.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a közigazgatási rendszer átalakítása előtt egyeztetni kell a kerületi polgármesterekkel, "Demszky éppen ezt mulasztotta el az elmúlt 18 évben, pedig ő profitált volna ebből a legtöbbet". Tarlós szerint a cél az, hogy Budapest működőképes város maradjon, és egyetértett a főpolgármesterrel abban: világszerte példa nélküli, hogy egy 1,7 millió lakosú nagyvárost hétszáz fős politikusi apparátus irányítson, 23 polgármesterrel, 55 alpolgármesterrel. Tarlós szerint "a vak is látja, hogy ehhez hozzá kell nyúlni", de ha sikerülne is megállapodniuk a pártoknak, az új rendszert 2014 előtt aligha lehetne bevezetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.