Van visszaút az egri kórházba?

Több orvos, továbbá munka nélkül maradt ápoló és szakasszisztens érdeklődött az egri kórház vezetőinél az utóbbi hetekben arról, visszatérhetnek-e egykori munkahelyükre. Egy eltávozott kardiológus szerint akkor lehetne a szakmai kérdésekre koncentrálni, ha a politikai indulatok elcsitulnának.

- Reggel tíz órára rendeltek be vizsgálatra, most délután kettő van, de még mindig itt várakozunk - panaszolja az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház kardiológiai szakrendelésén egy idősebb férfi. A mellette álló azt mondja: az ő behívója tizenegy órára szólt, de kora délutánig nem jutott be a szívultrahangos vizsgálatra. Egy másik betegtársuk viszont megjegyezte: ő rendszeresen jár az egri kórház szakrendelőjébe kivizsgálásra, és korábban is anynyit kellett várnia, mint most.

:
:

Az egri kórház kardiológiai fekvőbeteg-osztályának működését egy ellenőrzés után december közepén függesztette fel az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézete, s jelenleg csak a járóbeteg-szakrendelés működik. A tisztiorvosi szolgálat arra hivatkozott, hogy nincs megfelelő szakorvosi létszám az osztály működtetéséhez. A kórház funkcionális privatizációját ellenzők a határozat miatt igazolva látták korábbi jóslataikat, amelyek szerint a HospInvest Zrt. nem tudja súlyponti kórháznak megfelelő módon működtetni az intézményt. Kollányi Gábor, a magáncég elnöke erre a felvetésre tudósítónknak azt mondta: a kórház a vállalt feladatait elvégzi, az ÁNTSZ által jelzett hiányosságokat pedig a megadott márciusi határidő előtt orvosolják. Ennek legfőbb feltétele, hogy kardiológusokat vegyenek fel, erről több jelölttel tárgyalnak - mondta.

Névtelenséget kérő kórházi informátorainktól megtudtuk: több olyan orvos, nővér, szakasszisztens is "tapogatózott" az esetleges visszatérés lehetőségéről az elmúlt hetekben, aki korábban nem írta alá a számára felajánlott munkaszerződést, és végkielégítéssel távozott.

Tóth Csaba, a kardiológiai osztály korábbi vezetője kérdésünkre elmondta: a rendkívül feszült helyzetben sokan érzelmi alapon, egyfajta tömegpszichózis alapján döntöttek a távozásról. A maga részéről viszont szakmai érvekkel indokolta a távozását, arra hivatkozva: a HospInvest nem ígért olyan fejlesztéseket, amelyek maradásra késztették volna. Elmondta: sok asszisztens és ápoló jelenleg is munkanélküli. Szerinte a megyei önkormányzatnak egyfajta közvetítői szerepet kellene vállalnia, hogy az elmúlt hónapok éles politikai vitái után nyugodtabb légkörben, valóban a betegek és a gyógyítók érdekeit figyelembe vevő szakmai kérdésekre lehessen koncentrálni.

Kollányi Gábor erre úgy reagált: csak annak van visszatérés a kórházba, akinek munkájára szükség van, s aki vállalja, hogy a novemberben felvett végkielégítését visszatéríti.

Határozatképtelen közgyűlés

A Heves Megyei Közgyűlés Fidesz- frakciójának kezdeményezésére tegnap délutánra rendkívüli közgyűlést hívott össze a megyei önkormányzat elnöke. A jobboldal szerint a HospInvest megszegte a kórház működtetésére kötött szerződést, és nem tudja biztosítani az általa ígért, a súlyponti kórházak számára előírt progresszív ellátást. Emiatt azt kérték, hogy a megye bontsa fel az üzemeltetésére kötött szerződést. A negyventagú közgyűlés azonban nem volt határozatképes, mert azon csak a kisebbségben lévő polgári frakció tagjai jelentek meg. Az MSZP-frakció az ülés után közleményben tudatta: nem tartják időszerűnek a szerződés újratárgyalását a hiányosságok pótlására szabott márciusi határidő előtt, ezért maradtak távol a közgyűléstől. A működés magánkézbe adása ellen fellépő kórházvédők a megyegyűlés után bejelentették: demonstrációt tartanak a megyeháza előtt. Ezen úgy húszan vettek részt. (D. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.