Megfejthetők a titkos mágnesszalagok?

Hamarosan kormányszintű döntés születhet az egykori, máig titkos állambiztonsági iratok sorsáról, köztük az időközben megsemmisített dokumentumokra vonatkozó adatokat, illetve ügynöklistákat is tartalmazó, "szupertitkos" mágnesszalagokról is. Ez derül ki abból a levélből, amelyet Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter írt az SZDSZ-es Gulyás József írásbeli kérdéseire válaszolva.

A parlament honlapján olvasható levélben Szilvásy azt írja, "a mágnesszalagokkal kapcsolatos munkálatok - miniszteri utasítás alapján - folyamatban vannak, az adatfeldolgozás körülményeiről az adatok megismerhetővé tételét követően születhet döntés." (A titkosszolgálatok korábban azt az információt adták, hogy a pártállami szolgálatoktól "örökölt" mágnesszalagok nem aktiválhatóak, így a régi állambiztonsági iratok után kutató Kenedi-bizottság sem nézhette meg azokat.) Szilvásy leveléből az is kiderül, hogy folyamatban van az állambiztonsági iratok sorsát rendezni hivatott törvényjavaslat előkészítése. A miniszter jelezte már, hogy az előterjesztést előbb ötpárti egyeztetésre bocsátják (erre lapunk értesülése szerint legkorábban január végén kerülhet sor), azután terjesztik az Országgyűlés elé.

Szilvásy válaszlevele szerint a javaslat előkészítése során a kormány a Kenedi-bizottság jelentésén túl figyelembe veszi az SZDSZ javaslatait is. (Mindkettő a pártállami titkos iratok nyilvánosságra hozatalát szorgalmazza.) A liberálisok már korábban benyújtották a parlamentnek előterjesztésüket, így annak vitáját is hamarabb kezdi meg az Országgyűlés - ha napirendre veszik a tavaszi ülésszakon.

Kérdés, milyen eredményt hozhat az ötpárti egyeztetés - főleg azok után, hogy a Fidesz tegnap egy konferencián (igaz, a jogállami titokkezelés újraszabályozása kapcsán) leszögezte: amíg Szilvásy irányítja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, nem tárgyalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.