Lavina Ferencvárosban

Szinte minden napra jut egy botrány a vasárnapi ferencvárosi időközi választás előtt. A választási bizottság naponta ülésezik az újabb panaszok miatt, miközben nő a feljelentések, perek száma is.

Lavinát indítottak el a ferencvárosi időközi képviselő-választással kapcsolatos kifogások. A hamis kopogtatócédulák miatt indult jogi eljárások miatt - amelyek következménye három jobboldali induló kizárása - nem tudtak ugyanis az előírt napon szavazni a külföldön tartózkodó ferencvárosi lakosok, szám szerint hárman. Egyikük emiatt kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz.

Emellett újabb jogi eljárás is indul - igaz, ez a jelöltállítást vélhetően már nem érinti. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője tegnap bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek a Jobbik rágalmai miatt. A szélsőjobboldali párt azt állította, hogy a Fidesz adta a MIÉP-nek a hamisnak bizonyult ajánlószelvényeket (amelyek miatt a MIÉP-jelöltet eltiltották az indulástól). Cser-Palkovics úgy fogalmazott: a Jobbik "ismét nyilvánvaló képtelenséggel próbál némi médiafelülethez jutni". Szerinte más pártok aktivistái is a Fidesz nevében gyűjtöttek ajánlószelvényeket. A Jobbik azt is állította, hogy az érintett fideszes ajánlók tanúk előtt nyilatkoztak erről.

A Jobbik újabb akciója további eljárást is maga után vonhat, Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke ugyanis az adatvédelmi biztoshoz fordult arra hivatkozva, hogy a Jobbik delegáltja visszaélt több választó adataival, és példátlannak nevezte, hogy Novák Előd, a Jobbik által a IX. kerületi választási bizottságba delegált tag választópolgárokat keresett fel lakásukon és politikai hovatartozásukról nyilatkoztatta őket. A liberális politikus arra számít, hogy Jóri András ombudsman eltiltja a további jogsértésektől Novákot. A Léderer sajtótájékoztatóján jelen lévő Novák Előd erre azt felelte: a választási bizottság delegáltjaként joga van hozzáférni az adatokhoz.

Mint arról beszámoltunk, az SZDSZ valószínűleg bírósághoz fordul a Jobbik korábbi vádjai miatt (ezek szintén választási visszaélésre vonatkoztak). Ugyancsak választási csalás gyanúja miatt tett korábban feljelentést az MDF - a rendőrség ennek nyomán foglalta le valamennyi ajánlószelvényt a kerületben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.