Orbán Viktor most negyedik a listán

A 2008-as esztendőt egyik politikus sem könyvelheti el sikeresként, legalábbis, ha ránéz a népszerűségi mutatóira. Szinte mindenkinek kopott valamennyit a reputációja, a legnagyobb veszteséget Dávid Ibolya, Fodor Gábor és Sólyom László volt kénytelen elszenvedni (9, 8, illetve 6 pontot).

Az MDF elnökének visszaesése két lépcsőben történt, januártól májusig, illetve október-novemberben. A csökkenés főképpen a Fidesz-tábor egyre kritikusabb véleményének a következménye, de az őszi pontfogyatkozás általánosabb érvényű, majd minden rétegben megfigyelhető. Az SZDSZ új elnöke augusztusig 40-43 pont közötti értékekkel a lista első negyedében foglalt helyet.

Fodor nagy visszaesése augusztusról szeptemberre történt, amikor hirtelen 6 pontot esett a rokonszenvindexe. A liberális pártvezető egyértelműen a szocialista pártiak körében bekövetkezett véleményromlásnak tudhatja be hátralépését. Eleinte kedvelt személyiségük volt, 50-55 ponttal fejezték ki a vele kapcsolatban érzett szimpátiájukat. Önmagában ez az érték ugyan közepes megítélést takar, de nagyon ritka, amikor egy másik párthoz tartozó politikus ki tudja vívni magának. Innen csökkent 30 környékére Fodor Gábor MSZP-sek között mért népszerűségi indexe. Az utolsó hónapokban viszont valamelyest rehabilitálták a szocialisták, 40 pont fölé emelkedett a rokonszenvmutatója.

A köztársasági elnök folyamatosan az élvonalban tartózkodott, januártól szeptemberig egyedül vezette a népszerűségi listát. Az utolsó három hónapban is a dobogón szerepelt, de pontszámai már a szokásosnál alacsonyabbak, 45 körüliek voltak. A múlt év elején még valamennyivel 50 pont fölötti értékekkel véleményezték őt a választópolgárok, de az ősszel egyértelműen alászorult ennek az értéknek.

Főként a társadalom alsó, alsó közép rétegeiben, és a velük nagyrészt azonos, bizonytalan pártpreferenciával rendelkező csoportban esett a népszerűségi indexe. E változások ellenére Sólyom megítélése mentes a szélsőségektől, a társadalom különböző csoportjaiban 40 és 48 közötti értékeléseket kapott. Egyedül a politikai hovatartozás differenciál erősebben: az MSZP támogatói 33, a Fidesz hívei 59 ponttal fejezik ki a hozzá fűződő viszonyukat.

A népszavazás idején kedveltebbé vált Orbán Viktor, 49-re nőtt a népszerűségi indexe. Ezt az értéket ugyan nem tudta megőrizni, de 45 ponttal novemberben mégis egyfajta csúcsra ért, vezette a népszerűségi listát. Most egy ponttal kevesebbel negyedik.

A rangsor végén leváltásáig Horváth Ágnes állt, azóta Kóka Jánosé ez a helyezés. Javított viszont Gyurcsány Ferenc: átlagpontszáma szeptemberig 27 pont volt, az év végén viszont 30-31-re emelkedett. Ha statisztikai értelemben ez nem is jelentős, annyit mindenesetre ért, hogy elmozdította őt a rangsor legalsó pozícióiból.

Az adatfelvétel ideje: 2008. december 10-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.