Erzsébetvárosi panama: tavaszig rács mögött maradhatnak a politikusok

Tavaszig előzetes letartóztatásban maradhatnak az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében gyanúsított politikusok. Kardos Pétert, a VII. kerület pénzügyi bizottságának SZDSZ-es vezetőjét tavaly december közepén vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba.

Ez utóbbi határideje a héten lejár, a Központi Nyomozó Főügyészség ezért tegnap kezdeményezte a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, hogy újabb három hónappal hosszabbítsák meg az előzetes letartóztatás időtartamát - erősítette meg lapunknak Fazekas Géza főügyészségi szóvivő.

A panamaügyben Kardoson kívül előzetesben van az önkormányzati bérházakról állítólag hamis, áron aluli szakvéleményt adó értékbecslő, valamint az ingatlaneladásokat a VII. kerületi képviselő-testület elé terjesztő gazdasági bizottság korábbi elnöke, az ugyancsak SZDSZ-es Gál György. Az ő előzetes letartóztatását már karácsony előtt meghosszabbították.

Az aggályosnak tartott, 2002 óta zajló erzsébetvárosi házeladások ügyében civil szervezetek 2006-ban tettek feljelentést. Az ügy tavaly ősszel vett fordulatot, amikor előzetes letartóztatásba helyezték a kerületi lakásépítő cég korábbi résztulajdonosát, a több vitatott ingatlanügyben a kiköltöztetendő bérlőkkel tárgyaló vállalkozót, Nagy Györgyöt. Novemberben rács mögé került a lakáseladásokról szóló javaslatokat a testület elé terjesztő gazdasági, majd a pénzügyi bizottság SZDSZ-es elnöke, Gál, illetve Kardos, és előzetesbe helyezték az ingatlanokról a gyanú szerint hamis szakvéleményt adó értékbecslőt is.

A gyanú szerint Erzsébetvárost úgy egymilliárd forint kár érte több mint egy tucat önkormányzati tulajdonú bérház hasznosítása miatt 2003-ban és 2004-ben. A kiszemelt ingatlanok megszerzésére a helyi politikusok és vállalkozók ismerőseiből strómancégek alakultak, amelyek pályázat nélkül, a piaci ár alatt jutottak hozzá a bérházakhoz, amelyekből kiköltöztették a lakókat, majd busás haszonnal, reális áron adták át azokat külföldi befektetőknek.

A VII. kerületi képviselők a botrány kitörése óta többször is foglalkoztak az ingatlaneladások ügyével, de nem szavazták meg, hogy azok miatt vizsgálóbizottság jöjjön létre, sem azt, hogy nyilvánosak legyenek a vagyoni ügyekkel kapcsolatos szavazások. A Magyar Rádió korábbi értesülése szerint Nagy György szabadlábra helyezése óta eközben tovább tárgyal a kiköltöztetendő bérlőkkel egy Király utcai bérházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.