Romákat fenyegető Gárda-plakátok?

A cigányságot fenyegető plakátokat helyezett el valaki a Magyar Gárda nevében a hét végén Rakamazon. A gárda tiltakozott a provokáció ellen. Az ügyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

- Rakamazon legalább ötven, romákat fenyegető tartalmú plakátot találtak szombatra virradóra - tudtuk meg Balogh Alberttől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagjától, a megyei jogvédő roma alapítvány elnökétől. A plakátokon ez olvasható: "Csak azért is országjárás!!! A Magyar Gárda hamarosan Rakamazon is felvonul. Ezen a településen nem egy szokványos felvonulásra készülünk, attól egy kicsit többre. Pusztulni fogtok rohadt, büdös cigányok, rettegjetek, féljetek, mert hamarosan jövünk! Éljen Vona Gábor."

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a rakamazi ügyben ismeretlen tettes ellen indítottak vizsgálatot. A plakátolás hírére a rakamazi romák szombat este többtucatnyian - néhányan kapákkal, kaszákkal, szerszámokkal felfegyverkezve - gyülekezni kezdtek. A közbiztonság fenntartása érdekében jelentős erőkkel kivonuló rendőrök a városban és környékén fokozott ellenőrzéseket végeztek, a szerszámokkal gyülekezőket pedig felszólították, menjenek haza. A spontán demonstráció végül komolyabb rendbontás nélkül ért véget. A rendőrök egy férfit előállítottak, mert egy szamurájkardot találtak nála, ellene szabálysértési eljárást indítottak. A rendőrség azóta is fokozott jelenléttel biztosítja Rakamazon a köznyugalmat.

Balogh Albert azt mondta: a rakamazi romákat megdöbbentette és félelemmel töltötte el a fenyegetés. A hatezer lakosú településen ezer roma él.

Seres Tamás, a Magyar Gárda megyei kapitánya érdeklődésünkre kijelentette: semmi közük a rakamazi plakátügyhöz, semmilyen felvonulást nem terveztek. Hozzátette: az eset nyomán a rendőrségen ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, közösség elleni izgatásért. Szerinte kezd körvonalazódni, kinek áll érdekében ilyen tartalmú plakátokat közzétenni. Arra a kérdésünkre, hogy valójában kire gondol, azt válaszolta: ezt nem árulja el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.