A gyermekorvos hiánya kockázati tényező

Egészségügyi hátrányt okoz a gyerekek rossz szociális helyzete: később ismerik föl a betegségüket, többen és hosszabb időre kerülnek kórházba.

A szükséges gyógyszerekből kevesebbet, a szükségtelenekből többet kapnak a gyerekek, ha nem gyermek-, hanem felnőtt háziorvoshoz jár. A gyermekorvosok például több vaskészítményt rendelnek, hiszen ez az immunrendszer működéséhez vagy az idegrendszer fejlődéséhez is nélkülözhetetlen.

Kutatók adatai szerint ugyanez a helyzet a D-vitamin, a K-vitamin, vagy a hypoallergén tápszer rendelése esetén is. A szakmailag szűk körben javasolt, sok esetben elavult antibiotikumoknál viszont éppen fordított a képlet: főként légúti fertőzések kezelésére a felnőtt háziorvosok sokkal gyakrabban rendelnek a gyerekeknek ilyen készítményeket. Jóval kevesebb olyan csecsemőt és gyermek kerül kórházba, aki gyermekorvosi praxishoz tartozik.

Dr. Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja szerint nincs következmények nélkül, hogy míg gyermekgyógyászati szakvizsgát ötéves képzés után lehet tenni, addig a háziorvosok szakképzésük során mindössze három hónapot töltenek gyermekgyógyászattal. A napi munkájukban szintén sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy a gyermekek gyógyításában rutint szerezzenek.

- Egyértelmű, hogy a gyerekek 30 százaléka, akiket nem lát gyermekorvos, egészségügyi szempontból is hátrányos helyzetben van. Többnyire eleve rosszabb a táplálkozásuk, az életmódjuk, a lakhatási körülményeik, s a betegségeiket is később ismerik fel. Általában súlyosabb állapotban kerülnek szakemberhez, kevésbé korszerű kezelést kapnak, gyógyításuk tovább tart - mondja Kádár doktor.

Dr. Huszár András, a szervezet elnöke egy gyermekorvos-tanácskozáson önkormányzati vezetőkkel egyeztetett arról, miként lehetne feloldani az egyenlőtlenségeket. - Azt javasoltuk, hogy ahol lehet, társulási formában lássák el a gyerekeket, vagyis alakítsák így ki a körzeteket - mondta az elnök.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint orvosokra és költségvetési támogatásra volna szükség, a létesítmények, vagyis a rendelők készek a szakmai munkára. Szerinte komoly gond, hogy az ország bizonyos részeibe szinte lehetetlen gyermekorvost találni. Erre a településekkel közösen, de a szakmának kell megoldást találnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.