Megtizedelik a nagy állami cégek vezetőinek tiszteletdíját

Január 1-jétől a kormány utasítására tíz százalékkal csökken a kiemelt jelentőségű állami cégek igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjainak átlagosan bruttó 230-300 ezer forintos tiszteletdíja.

A legnagyobb állami cégek vezető testületeinek tagjai tíz százalékkal kevesebb tiszteletdíjat kapnak jövőre. E körbe tartozik például a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, az Állami Autópályakezelő, a Szerencsejáték Zrt., a Volán-társaságok. Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az MNV-hez tartozó állami cégek esetében a első számú operatív vezetők jövedelme - a társaság méretétől, üzleti eredményétől függően - havi bruttó 300 ezer forint és 2,5 millió forint között van. A prémiumok és jutalmak összege a munka törvénykönyve szerint nem haladhatja meg az előző 12 havi átlagkereset 80 százalékát.

A MNV Zrt. vezérigazgatója - a kormányfő kérése nyomán - levélben kérte, hogy a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok vezetői a 2008. évi teljesítmény alapján kapott prémiumuk ötven százalékát egy elkülönített számlára utalják át, és erre utasította őket a 2009. évi teljesítmény után járó teljes prémiumukat illetően is. A számlára érkező felajánlásokból a hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatási gondjait kívánják enyhíteni közérdekű munkalehetőségek megteremtésével. Lehetőség van arra is - mondta a szóvivő -, hogy a kezdeményezéshez csatlakozzanak az állami cégek első számú vezetőinek helyettesei, valamint leányvállalataik vezetői és azok helyettesei is. Száraz Gábor közölte: a kérés 250, egészben vagy többségében állami tulajdonú cégnek, valamint 450 vezetőnek szól. A 2008-as felajánlás esetében 700 millió forint körüli öszszegre, míg 2009-re vonatkozóan mintegy 1,4 milliárd forintra lehet számítani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 28-án közölte: a várható recesszió miatt csökkenteni kell az állami kiadásokat. Ezt követően Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője bejelentette: pártja törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben azt javasolják, hogy a törvényi minimumot ne haladja meg az állami tulajdonú cégek vezetésének létszáma. Negatív példaként a 33 fős vezetői gárdával rendelkező MÁV Zrt.-t említette, amely 111 milliárd forint állami támogatást kap. A politikus elmondta, hogy a vasúttársaság vezérigazgatójának havi bruttó fizetése 3,2 millió forint, emellett 80 százalékos prémiumot kaphat, így teljes keresete éves szinten 70 millió forint; az egyik vezérigazgató-helyettes évi 56 millió forintot, a másik 55 millió forintot keres.

Lemondanak tiszteletdíjuk 10 százalékáról a zalaegerszegi közgyűlés Fidesz-frakciójának tagjai, és erre kérik az ellenzéki frakció tagjait is - jelentette be kedden a párt önkormányzati frakcióvezetője.

 

Budapest - politikai vállalatvezetés

Nemcsak az állami cégek vezetői élveznek jelentős jövedelmeket. A fővárosban például az önkormányzati tulajdonú cégeket illetően a gazdasági bizottság dönt a felügyelőbizottsági és az igazgatósági helyekről. Lapunk tudomása szerint nem mandátumarányosan osztják el a helyeket. A fővárosban a nagy cégek átlagosan négy-öt felügyelőbizottsági székéből egy jut az ellenzéknek, az igazgatóságokéból viszont egy sem. A helyek elosztásáról szocialista részről Hagyó Miklós, szabad demokrata oldalról Mesterházi Ernő egyeztet, a végeredményt a gazdasági bizottság általában megszavazza. Vannak jellegzetesen SZDSZ-es, illetve MSZP-s cégek. Például az FKF Zrt. az SZDSZ befolyási övezete, a Főtáv az MSZP-é.

A felügyelőbizottságokba jellemzően politikusokat delegálnak, az igazgatóságokba vegyesen kerülnek szakemberek és erős politikai kötődésű tagok. A delegáltak munkaterhe - különösen a felügyelőbizottságokban - nem számottevő.

A tiszteletdíjakban nagy a szórás, a legnagyobb cégeknél (BKV, Főtáv, csatornázási művek stb.) az ig. és fb-elnök több százezer forintot kap havonta, a tagok 150-300 ezret. Az összeg a cégmérettel együtt csökken, a legkisebb kht.-knál néhány tízezer forint havonta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.