Zavarják a nagy rádiókat

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke vitatja, hogy ésszerű lenne pályáztatni a digitális átállás küszöbén, a jogilag "több sebből vérző" hazai médiapiacon. Márpedig Sólyom László ezzel a céllal küldte vissza a médiatörvény módosítását az alkotmánybíróságnak.

Ha az ORTT a jogszabályokhoz tartja magát, akkor rövid időn belül kiírja a pályázatot a Sláger és a Danubius Rádió frekvenciáira - mondta lapunknak Majtényi László, a szervezet elnöke. Emlékezetes: az államfő hétfőn alkotmánybírósági normakontrollra küldte a médiatörvény módosítását, ezért a lejáró frekvenciák birtokosainak - a visszaküldött törvény adta lehetőségek hiányában - nem engedélyezhet pályázat nélküli hosszabbítást a médiahatóság. Majtényi Lászlónak még nincs forgatókönyve arra a helyzetre, ha a pályáztatás kellős közepén az Alkotmánybíróság mégis úgy dönt: lehet szabadon hosszabbítani.

A kereskedelmi rádiók más logikával élnek. Oláh László, a Danubiust kézben tartó cég ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott: nem új rádiók felfuttatásából számíthat nagyobb bevételre az állam, hanem a jelenleg sugárzók tovább működéséből. Információink szerint mindkét nagy országos rádió nyereséges. A Danubius a tavalyi, hárommilliárd forint feletti bevételre számít idén is. A rádiók azzal is érvelnek, hogy a nemsokára megszűnő analóg frekvenciákra úgysem ígér rá senki, azaz új pályázóktól sem számíthat a jelenleginél nagyobb bevételre az állam.

Majtényi másként látja ezt. Szerinte a frekvenciák értékét jelzi, hogy "elég nagy erők mozognak értük". Ugyanakkor a jelenlegi társaságok birtokon belül lévén helyzeti előnyben lehetnek, hiszen kiépült infrastruktúrával és hallgatói körrel rendelkeznek; a verseny viszont üdvözlendő. Majtényi szerint a rádiós piac a tévésnél lassabban áll majd át a digitális sugárzásra, mert a 2014-es végdátum nem kötelező, csak cél, az analóg frekvencia tehát még sokáig jövedelmező marad.

Bayer Judit médiajogász viszont azt mondja: normális helyzetben jó esélyt adni új pályázóknak is, azonban a hazai médiahelyzet több szempontból sem tekinthető normálisnak. Emlékeztet: 2006-ban, amikor a kereskedelmi tévék engedélyét hosszabbította meg pályázat nélkül az ORTT, a hatóság maga hivatkozott a digitális átállásban rejlő bizonytalanságokra, s arra: nem lehet elvárni, hogy egy médiavállalkozás több évre előre tervezzen ilyen viszonyok között. - A hazai médiajogi helyzet sok sebből vérzik, tömegével érhető tetten benne a bizonytalanság, az alkotmányos mulasztás. Ebben a környezetben logikátlan az államfő mostani döntése - vélekedik a médiajogász.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.