A hosszú hétvégék éve

Négynapos pihenéssel kezdjük az új évet: az első munkanap január 5-én lesz. A szilveszteri mulatozást hosszú hétvégén pihenhetjük ki, s ezt jövőre többször is megismételhetjük, igaz, cserébe több szombat is "dolgozós" lesz. Az első január 10-én, amikor a január 2-ai, pénteki munkanapot pótoljuk.

Január 1-jén kívül augusztus 20. és december 24. is csütörtökre esik majd, az elmaradó pénteki munkanapot le kell dolgozni. A március 15-i nemzeti ünnep és a november 1-jei mindenszentek napja ezúttal vasárnapra esik, május 1-je és október 23-a viszont péntekre, lehetővé téve, hogy munkanap áthelyezés nélkül is háromnapos legyen a hétvége.

A jövő év vége - csakúgy, mint az idén - maradéktalanul az ünnep jegyében telhet, hiszen december 24-étől szinte mindenhol nonstop szünetet tartanak: a tapasztalatok szerint mindenki igyekszik maradék szabadságát erre az időszakra tartalékolni, vagy, ahol lehet, "csúsztatni". Ráadásul az óév utolsó napja 2009-ben csütörtökre esik, így 2010 első munkanapja csak január 4-én, hétfőn lesz.

A munkanap-áthelyezésekről a munkaügyi miniszter előterjesztése alapján az Országos Érdekegyeztető Tanács dönt. A rendelet minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatott munkavállalókra, a közalkalmazottakra és a közszolgálati jogviszonyban állókra kiterjed. Nem érinti azonban a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő - például az alapvető közszolgáltatást végző - cégeket és intézményeket.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára, Wimmer István szerint a vállalkozások is jobban járnak, ha összevonják a munkaszüneti napokat, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy kevésbé hatékony a munka, ha az ünnep és a hétvége között egy-két napot dolgoznak a munkavállalók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.