Bakok és baklövések T. Háza

A Népszabadság 2008 legfeszültebb, legemlékezetesebb vagy épp leghumorosabb pengeváltásait, felszólalásait gyűjtötte egybe a jegyzőkönyvekből.

2008. február 18.:

Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető (KDNP): "Gyurcsány úr, Ön már mondott mindent és annak az ellenkezőjét is (...). Azért egyet el kell ismernem: Kóka János legalább az SZDSZ elnöki ígéretét betartotta. Ő azt ígérte, hogy azon fog dolgozni és az a politikai célja, hogy legyen egy tízszázalékos liberális párt Magyarországon. Ezt megcsinálta, igaz ugyan, hogy nem az SZDSZ-ből, hanem az MSZP-ből, de mégiscsak van egy tízszázalékos liberális párt. Gratulálok!"

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök (MSZP) erre reagálva: "Semjén frakcióvezető úr inkább csak humorizált, de hozzá kell tennem, hogy ennél sokkal kínosabbat ebben a Házban nem tudok elképzelni, mikor ő humorizálni kezd."

2008. február 18.:

Navracsics Tibor frakcióvezető (Fidesz) a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva: "Most már értem, hogy miért kellett kétszer elpróbálni zárt körben a frakció előtt ezt a beszédet - sikerült. S külön felhívnám az önök figyelmét, akik esetleg ott ülnek, talán nem látták pontosan: Varju László frakcióvezető-helyettes úr tökéletesen teljesítette a kötelességét. Híven figyelte a szöveget, mindig a megfelelő pillanatban kezdett el tapsolni, hogy önök is be tudjanak kapcsolódni a tapsba. (Taps az MSZP soraiban) Köszönöm szépen, most is. Köszönöm, Laci.

2008. február 25.:

Semjén Zsolt (KDNP): "Bevezették a tandíjat, aminek következtében a magyar társadalom szegényebb sorsú diákjai, szegényebb szülők gyerekei nem tudnak egyetemi tanulmányokat folytatni. (...) A kérdés az, amin megint csak a szocialista képviselőtársaimnak kellene elsősorban elgondolkodni, hogy József Attila járhatna-e ma egyetemre."

Gyurcsány Ferenc erre reagálva: "Ha az ellenzéki frakcióvezető urakat azért küldték ide, hogy minden héten sértegessék a kormányt vagy a kormányfőt, nekem nincs ez ellen kifogásom. Bár lehetne ezt szellemesen is, egy picikét magasabb intellektuális színvonalon előadni, hogy ne csak a frakció, hanem legalább az ország is szórakozhasson. Bár kétségtelenül nem túl könnyű szellemet ott elvárni, akinek Horger Antal úr neve nem sokat mond. Ismerheti frakcióvezető úr: "Harminckét éves lettem én - / meglepetés e költemény / csecse / becse." Úgy látom, maga a csecsebecsénél leragadt. Még egypár szakaszt kellett volna olvasni, és akkor rájött volna, hogy József Attila bizony járt egyetemre, és a rendkívüli tehetségű és a mai napig használt könyveiről híres Horger Antallal akasztotta öszsze a bajszát, amely történetről ebből a bizonyos versből tudhatunk. Nem tudom, hogy hozzátartozik-e egy mai parlamenti képviselőhöz - aki a hazafiságára, a magyarságára oly büszke - ennek a tudása, de ha nem tudná, szerintem Lendvai Ildikó vagy más tanár végzettségű kollégánk kollegiális együttműködésből szívesen korrepetálja önt a magyar irodalom szépségéből. Nem is kell mélyre menni, de szerintem legalább a középiskola harmadik-negyedik osztályának a színvonalán érdemes ismerni ezeket a dolgokat."

2008. március. 10.:

Gyurcsány Ferenc: "Sajnos, egy dologban nem tudom önöket egyszerre kielégíteni. Két frakcióvezető is megszólalt kormányátalakítás-ügyben. Az egyik - legnagyobb meglepetésemre, ilyen még nem volt - azért lobbizott nálam, hogy nehogy felállítsak egyetlenegy minisztert is. (...) De kifejezetten csak azért, mert Navracsics úr kérte, most akkor bejelentem, hogy önök miniszterek maradnak. (...) De tudja - és ezt Navracsics frakcióvezető úrnak mondom -, ha ilyenek a tanácsadóik, akiknek összességében annyi jutott eszükbe, hogy a miniszterelnök most egy nagyszabású kormányátalakítással fog majd, úgymond szorult helyzetén túllenni, akkor most mondhatom önnek, szerintem ideje lenne végiggondolni, hogy rendben vannak-e a tanácsadóik, mert nyugodtan mondhatom, hogy most igen nagy bakot lőttek." (Pár nappal később Gyurcsány bejelenti, hogy meneszti Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.)

2008. március 10.:

Semjén Zsolt (KDNP): "Gyurcsány úr azt mondta, hogy érti a népszavazás üzenetét. Abból, amit elmondott, úgy tűnik, hogy nem érti. Azt is mondta, hogy ťnem értek vele egyetŤ. Gyurcsány úr, kit érdekel, hogy ön egyetért vagy nem ért vele egyet? Egy demokráciában... (Zúgolódás a szocialisták oldalán) Ha megengedik, én Gyurcsány úrnak hívom. Esetleg bukott miniszterelnököt lehetne mondani, de az is úgy lenne pontos, hogy egy olyan bukott ember, aki önmagát miniszterelnöknek képzeli. (...) Tehát, Gyurcsány úr, kit érdekel, hogy ön egyetért a nép akaratával vagy nem ért egyet? Egy demokráciában a kormány két dolgot tehet: vagy végrehajtja a nép akaratát, vagy lemond. (...) A haza tekintetében pedig: Gyurcsány úr, december 5-e után ön és magyarul beszélő kormánya nem ejthetné ki ebben a Házban a haza szót. (...) Vox populi vox Dei, a nép szava Isten szava, ami egy demokráciában azt jelenti, hogy a nép döntése kötelezi a hatalmat."

Hiller István kulturális miniszter kért szót Semjén felszólalása után: "Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Az ön most elmondott beszédének első része a magyar demokrácia szégyene. Ahogy frakcióvezető úr kereszténydemokrata politikusként fogalmazott, az a nemzetközi kereszténydemokrata mozgalom múltjának és jelenének szégyene... Konrad Adenauer szemlesütve hallgatná, amit ön mondott. Az pedig, hogy ön a Magyar Köztársaság megválasztott képviselőinek egy részére - egyébként nagyobbik részére -, a Magyar Köztársaság törvényes kormányára, annak miniszterelnökére és tagjaira azt a kifejezést használja, hogy magyarul beszélő kormány, ez kirekesztő, szégyenteljes és gyalázatos. Szégyellje magát! (...)"

2008. április 07.:

Dávid Ibolya pártelnök (MDF): "(...) Kuncze Gábor a minap kijelentette, hogy ha sokat vádolják az SZDSZ-t, akkor ki fogja adni személyes jegyzeteit a koalíciós megbeszélésekről. Úgy gondolom, hogy e mellett az odavetett, de sokatmondó megjegyzés mellett nem mehetünk el szótlanul. Mégis, milyen információkat tartalmazhatnak Kuncze Gábor fiók mélyén fekvő jegyzetei, hogy a hátsó sorokból előreszaladva hirtelen fenyegetőzni kezd vele?"

Kuncze Gábor (SZDSZ) személyes érintettség okán szót kért (ez volt egyébként idén az egyetlen parlamenti hozzászólása): "(...) A jegyzetek természetesen semmi olyasmiről nem szólnak, amiről Dávid Ibolya elnök asszony az imént beszélt. Ugyanakkor azt mindenképpen hozzá kell tennem, hogy nekem vannak jegyzeteim bizonyos megbeszélésekről, mint ahogy például a kormányülésekről jelenleg vannak felvételek, és azokról készülnek emlékeztetők. Örültem volna, ha Dávid Ibolya elnök asszony akkor beszél ezekről a kérdésekről, amikor ilyenek például nem készültek. Hozzáteszem, mi annak idején, amikor Dávid Ibolya elnök asszony még kormányon volt és nem volt szava semmihez, felemlegettük azokat az ügyeket, amelyeket most is, ha ilyeneket találunk, felemlegetünk. Én nagyon nem kedvelem, ha valakinek akkor jön meg az esze, amikor annak már különösebb tétje nincs, és akkor viszont nem használja, amikor pedig kellene. Szeretném megjegyezni, én 1998 és 2002 között is értettem a focihoz, és minden olyan alkalommal fölemeltem a szavamat amikor úgy éreztem, hogy az szükséges."

2008. szeptember 29.:

Arnóth Sándor (Fidesz) a szocialista államtitkár Iváncsik Imre felszólalása után: "Lógni fogsz!" (Arnóth még aznap elnézést kért, és lemondott mandátumáról.)

Orbán kontra Gyurcsány (2008)

Gyurcsány Ferenc felszólalásainak száma: 31

Orbán Viktor felszólalásainak száma: 1

Gyurcsány Ferenc felszólalásainak hossza: 6 óra 50 perc

Orbán Viktor felszólalásainak hossza: 5 perc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.