Sólyom László ismét közbelépett

Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta a médiatörvény decemberi módosítását az államfő. A változtatás lényege: az országos kereskedelmi tévé- és rádióadók frekvenciaengedélyét pályázat nélkül hosszabbíthatná meg a médiahatóság, legfeljebb a digitális átállás időpontjáig. Cserébe ezek az adók vállalnák: bekapcsolódnak a digitális sugárzásba. Szakértők szerint a szabályozást lényegében a Sláger és a Danubius rádió igényeire szabták.

Jövő novemberben ugyanis mindkét adó frekvenciaengedélye lejár, és mivel már túl vannak a hatályos médiatörvény engedélyezte lehetőségeken - hét év sugárzás plusz öt év egyszeri, pályázat nélküli hosszabbítás -, pályázaton kellett volna versenyezniük. December elején azonban az Országgyűlés módosította a hatályos médiatörvényt, mégpedig úgy, hogy kiiktatta a kötelező pályáztatást, megengedve az ORTT-nek, hogy újabb öt évre hosszabbítson meg frekvenciaengedélyeket.

Sólyom László aláírása nélkül azonban nem léphet életbe a törvénymódosítás, az AB döntéséig pedig Sólyom nem írhatja alá a jogszabályt. Így lehet, hogy a két kereskedelmi rádiónak mégis pályáznia kell. A határidő mindenesetre köti őket, akárcsak az ORTT-t. A hatályos médiatörvény szerint ugyanis a frekvenciaengedély lejárta előtt 14 hónappal kell bejelenteniük a csatornáknak hosszabbítási igényüket. - A médiahatóságnak legkésőbb januárban ki kell írnia a pályázatokat a két frekvenciára, az előkészületeket nagyjából meg is tettük - nyilatkozta a Népszabadságnak Majtényi László, az ORTT elnöke. Számításaik szerint a pályáztatás közel tíz hónapig, 2009 októberéig tartana, egy hónappal később jár le a két rádió frekvenciaengedélye. Emlékezetes: Majtényi élesen bírálta az Országgyűlés december közepi döntését, mondván: súlyos gazdasági, alkotmányossági és közjogi problémákat vet fel, ha a két kereskedelmi rádió pályáztatás nélkül kap újabb sugárzási engedélyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.