"Balra magyar!"

Még az idén a Hiller István vezette alapértékek bizottsága elé kerül az a vitairat, amit az MSZP ideológiai irányait kitűzni hivatott alapérték-dolgozat egyik kiegészítésének szánt a fenntartható fejlődés munkacsoport. A "Balra magyar!" című anyag szellemisége a fővárosi MSZP-nek is kedvére való.

Hivatalosan "végszerkesztés" alatt áll az MSZP, többek között Szanyi Tibor nevével fémjelzett fenntartható fejlődés munkacsoportja által készített "Balra magyar!" című pártideológiai programdolgozat. Az irat a Hiller István vezette (Szociáldemokrata) alapérték bizottság által korábban már vitára bocsátott Haza és Haladás című anyag egyik alternatívájának szánják. A végleges pártideológiai programot a márciusi kongresszuson vitatják meg. A munkacsoport dolgozatának érdekessége, hogy - amint a készítők fogalmaznak - újközösséginek nevezhető. A Népszabadság forrásai szerint a "Balra magyar!" mögött az MSZP Budapesti Területi Szövetsége - a legutóbbi küldöttgyűlésükön elhangzottak szerint - felsorakozni látszik. A "Balra magyar!" népszerűsítését a fiatalok körében az MSZP-hez közelálló Demokratikus Hálózat mozgalom vállalta; a programdolgozat januárban egy napilapban is megjelenik.

Az anyag a pénzügyi-gazdasági világválságból indul ki. Megállapításai szerint a piaci szabadkapitalizmus az ezredfordulóra felélte a természeti erőforrásokat, majd a virtualitásba menekült, s ott is pusztul el. "A szabadpiaci kapitalizmus csődje magával rántja a liberális szociáldemokráciát is. Ki fogjuk bírni, habár pokoli nehéz lesz. Ám bármit is építünk újra, annak csak egyetlen alapismérve lehet: a fenntarthatóság" - így fogalmaznak a szerzők, akik a hoszszú távú döntéseket előtérbe helyező "új demokrácia" megalkotását tűzik célul. "Az újkor óta főként a baloldal volt az a pislákoló remény, visszafojtott parázs, fénylő láng (sajnos néha pusztító tűz), amely az emberekben a közösség élményét fenntartotta. A baloldal magát a munkával, a szolidaritással, a haladással, az alkotással, az útkereséssel azonosította. Nem szakítva a gyökereinkkel, most a jövő kihívásaira is választ kell adjunk!" - olvasható az iratban. A dolgozat szerint a baloldalnak le kell térnie arról az útról, amelyen állandó elsőbbséget adott a tőkének és a piacnak.

"A baloldal újra a munkával emelje föl az embert, a természeti erőforrásokat pedig kezelje közös kincsként. Jelölje meg azokat a korlátokat, ameddig teret ad tőkének és versenynek, s amely korlátok a társadalmat biztonsági zónában tartják. Működjön a pénz és tőke, de kordában!" - írják. A vitaanyag kitér arra, hogy az adórendszert érdemes lenne a "zöldadózás" irányába fordítani, vagyis hogy "a végpontokat jelentő jövedelmi és vagyonadók helyét a kezdőpontokat megtestesítő természeti erőforrások használatához kapcsolt adók váltsák fel, a munkát terhelő adókat pedig illesszük középre". Szintén újszerű, hogy egyfajta "hitelplafont" húznának, amely fölött a magáncégek is kötelezően közösségi engedélyért folyamodnának. A válság kapcsán a munkacsoport vitaanyaga azt javasolja: meg kell találni a módját, hogy a brókerek és a bankárok vagyonából legalább részben kárpótolhassák a vagyonvesztett kisembereket.

Szanyi Tibor munkacsoportjának anyaga hamarosan Hiller István bizottsága elé kerülhet
Szanyi Tibor munkacsoportjának anyaga hamarosan Hiller István bizottsága elé kerülhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.