Provokáció célkeresztjében az SZDSZ

Rejtett kamerával felszerelt "aktivista" próbálta hamis ajánlócédulákkal lebuktatni a liberálisokat a ferencvárosi választás előtt. Az SZDSZ viszont az "aktivistát" próbálta lebuktatni. Mindkét akció kudarcba fulladt.

Nevetséges próbálkozásnak tartja az SZDSZ a Hír TV legújabb kísérletét arra, hogy a IX. kerületi időközi választáson szereplő jelöltjüket befeketítse - így reagáltak a liberálisok arra a vádra, hogy az SZDSZ fizetett volna a képviselőjelöltjükre, John Emesére leadott ajánlószelvényekért, illetve hajlandó lett volna a hamisításra is.

A Hír TV, illetve a Magyar Nemzet rejtett kamerás felvételek alapján azt állította, hogy az SZDSZ ferencvárosi kampánystábja kétezer forintot fizetett zsebbe a kopogtatócédulákért; egy névtelenséget kérő aktivista szerint pedig a párt feltehetően feltört postaládákból származó, üres ajánlószelvényeket is elfogadott. Mindezt lapunknak az SZDSZ helyi kampányában részt vevő politikusok tagadták; mint mondták, legfeljebb az aktivisták étkezési, utazási költségeihez járultak hozzá.

Az egyik nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint Janás Ferenc, IX. kerületi SZDSZ-kampányfőnök egy magát aktivistának kiadó fiatalemberrel a hamisításról beszélget, hiányolva az "aktivista" által behozott, kitöltetlen ajánlószelvények mellől az azokkal együtt kipostázott (a választók személyes adatait tartalmazó) értesítőket. "Ezzel nem megyek semmire... E mellé kell az értesítő, érted... Erre most mit írok rá? Ha úgy jön be, hogy behozzák így egybe az értesítővel együtt, akkor (...) fogom, átírom, és bűnös módon aláhamisítom az aláírását" - mondta Janás Ferenc a felvétel szerint.

"Az SZDSZ-t többször is megkeresték magukat önkéntesnek kiadó csalók, de - ahogyan a Hír TV videójából is egyértelműen kiderül - az SZDSZ ferencvárosi kampányfőnöke nem vásárolt egyetlen kopogtatócédulát sem" - így reagált közleményében az SZDSZ. Ezt erősítette meg lapunknak Janás Ferenc is, aki szerint a magát aktivistának kiadó férfi azzal állított be hozzájuk, még novemberben: azt hallotta, hogy fizetnek a kopogtatócédulákért, ezért szívesen gyűjtene az SZDSZ-nek. - Mivel elkélt a segítség, igent mondtam, bár azt is közöltem vele, hogy nem fizetünk az ajánlókért. Néhány nap múlva újból jelentkezett, hogy megvannak a cédulák, és megbeszéltük, hogy bejön az irodába. Amikor eljött, tíz percet beszélgettünk, ebből vágták össze a félperces bejátszást, amit a Hír TV lehozott - nyilatkozta Janás Ferenc.

- Gyanús volt - tette hozzá -, hogy mindvégig a pénzre hegyezte ki a beszélgetést az "aktivista", illetve arra, hogy nekik biztos vannak törvénytelen listáik a választókról. Valami tehát készült, viszont egy rendőrségi feljelentéshez az üres ajánlószelvény önmagában kevés lett volna, állítása szerint ezért kérte az értesítőket is. "Bizalmi légkört akartam kialakítani vele, hogy kiderítsem, kinek dolgozik és mi a szándéka, ezért kezdtem vele a hamisításról beszélni. Úgy tűnt, hogy sikerül a bizalmába férkőzni, hiszen még aznap felhívott, hogy megvannak az értesítők is, és találkozzunk még aznap éjjel."

Janás Ferenc azonban ezt elutasította, másnapra kért találkozót, ahová állítása szerint már nem egyedül ment volna - a cél tehát az álaktivista lebuktatása lett volna. Erre végül nem került sor, így aligha derülhet ki, kinek a verziója az igaz. A férfi ugyanis Janás többszöri kérése ellenére sem adott meg visszahívható telefonszámot, "alighanem gyanút fogott", és többé nem jelentkezett. Másnap, november 21-én mindenesetre Janás Ferenc bejelentést tett a választási bizottságnál - ezt a lapunkhoz eljuttatott bejelentés és a bizottság nyugtázó válasza alátámasztja.

A bizottság érdemben nem foglalt állást, a leadott - mármint a választók által kitöltött - ajánlószelvényeket viszont jogerősen elfogadta. A kerületi kampányfőnök elmondása szerint arról nem volt tudomása, hogy a beszélgetésről felvétel készült, de arra számítottak, hogy zsarolási vagy lejáratási szándékkal "bepróbálkoznak" náluk, ez ugyanis nem az első ilyen eset. Szerinte a felvétel közlésének időzítése önmagában is ezt bizonyítja, hiszen több mint egy hónap telt el azóta. Kérdésünkre Janás Ferenc azt is mondta, hogy a mivel "ezen a pályán magasabb a tűrési küszöb", nem tesz feljelentést - legalábbis egyelőre.

A Fővárosi Választási Bizottság pedig már nem is indíthatna vizsgálatot, miután - mint azt Fogarasi József, a bizottság elnöke a Hír TV-nek elmondta - John Emesét már jogerősen nyilvántartásba vették (ellentétben a bizonyosan hamis - fénymásolt - ajánlószelvények benyújtása miatt eltiltott MDF-es, MIÉP-es, illetve szociális zöldpárti jelölttel).

John Emese, az SZDSZ ferencvárosi jelöltje a sajtót tájékoztatja a hamisítási botrány kirobbanásakor
John Emese, az SZDSZ ferencvárosi jelöltje a sajtót tájékoztatja a hamisítási botrány kirobbanásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.