Jogos sztrájk, jogszerűtlen követelések

Tizenkettőből négy követelést minősített jogszerű sztrájk alapjának a munkaügyi bíróság, amikor elutasította a Budapest Airport Zrt. kérelmét a sztrájk jogellenességére vonatkozóan.

Az elsőfokú ítélet a szakszervezeteket igazolta, ám a BA Zrt. fellebbez, s a végzés alapján a helyzet korántsem egyértelmű. A bíróság ugyanis több követelésről azt állapította meg: jogszerű sztrájk alapja nem lehet.

Jogszerű lehet az a követelés, hogy a reptér szüntesse meg a létszámhiányt, mert a kötelező túlmunka veszélyezteti a biztonságot és a magánélet tervezhetőségét. A bíró szerint azonban emiatt sztrájkolni csak akkor lehet, ha az akció arra irányul, hogy garantálják a munkavállalók szociális érdekeit, azaz a pihenéshez, a biztonságos munkavégzéshez való jogukat. Sztrájk alapja lehet a szociális helyiségek állapotára vonatkozó követelés, s az utasbiztonsági munkakörben tapasztalható nagy bérkülönbség.

Bizonyos követelések azonban a bíróság szerint nem szolgálhatnak sztrájk-okként, még akkor sem, ha a munkavállalók igazságérzetét tömegesen és nagymértékben zavarják. Ilyen például az, hogy a BA hagyjon fel az "eddig 120 munkatárs állásába kerülő leépítésekkel". Így minősíthető a röntgengépek ionizáló hatásának (és az ezért járó extra szabadságnak) az elismertetése is, miképpen a határozott idejű munkaszerződések határozatlanná konvertálására vonatkozó követelés, valamint az elmaradt pótlékok kifizetésére irányuló igény is. Ezekért tehát egyéni munkaügyi per indítható, sztrájk azonban nem.

Ami a legnagyobb port kavart kiszervezéseket illeti: emiatt sem hirdethető sztrájk, mert erről a felek 2006-ban már megállapodtak, s a szakszervezetek hozzájárultak a kiszervezéshez. A szakszervezeti tisztségviselők "alkotmányellenes" zaklatása és a reptéren való szabad mozgása miatt sem sztrájkolhatnak, hiszen megfelelő jogszabályok alapján a munkaadó perelhető ilyen sérelmek esetén.

Fontos pont a szakszervezetek követelései között a hatos is, amely azt követeli, hogy a vállalat garantálja: az újonnan megkötendő kollektív szerződést három évig nem mondják fel. A bíróság szerint ugyanakkor a szerződés felbontásához való jogot a felek nem zárhatják ki.

A majd húszéves sztrájktörvény és a joggyakorlat hiányosságaira mutat rá az ítélet azon része, amely szerint a sztrájkot nem lehet jogellenesnek minősíteni amiatt, mert a demonstráció gátolja a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatót a még elégséges szolgáltatás nyújtásában.

A bírósági végzést tanulmányozva kiderül az is, hogy a jogvitában a szakszervezeteket képviselő jogtanácsos ugyanaz a dr. Bertók Judit, aki a vasutas- sztrájkot szervező VDSzSz jogtanácsosa is.

Ferihegyen pénteken megnyílt a 2A terminál, így mind a 2B, mind a 2A terminál teljes kapacitással üzemel, a járatok menetrend szerint indulnak és érkeznek. Szombaton hajnali 4 órától megnyitják az 1-es terminált is, így azok a légitársaságok, amelyek a sztrájk miatt a 2B terminált használták, szombattól ismét az 1-esről közlekednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.