Választottak serege

Alig akad két ember, akinek ugyanaz lenne a kedvenc könyve. A legszebb emlékek közé tartozó kötetek szinte beláthatatlanul széles sávban szórnak. Kifejezetten kínos, rossz darab viszont alig található közöttük. Legfeljebb a lista legvégén van egy kellemetlen információ: 25 százaléknyian nem kaptak maradandó irodalmi élményt az élettől. Kicsit rosszabb arány, mint az alkoholistáké. (Ráadásul közülük sokan bizonyára olvasnak is.)

Igaz viszont, hogy egy másik táblán az olvasás revánsot vett, mattolta az internetet, a számítógépezést - ha a szórakozás, és nem az adatkeresés a cél. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a számítógépen sokan olvasnak, a könyvben viszont senki sem szörföl vagy pókerezik, akkor végképp valami archaikus mosoly derülhet az arcra.

Talán ugyanaz a mosoly, amellyel Törőcsik Marit fogadhatjuk a színészlista első helyén. Biztos része volt a helyezésben annak is, hogy az adatfelvétel idején hírek szóltak a színésznő nagybetegségéről, de mégis: Megasztár-zsüriskedés, talkshow és váratlan táncprodukciók nélkül, egyszerűen csak egy érvényes életműre ennyi köszönetet kapni - ez a józanságnak olyan szintje a válaszolók részéről, ami hitelesíti a csapvíz meghatározó szerepéről szóló adatot is.

A kedvencek

Van kedvenc színésze és kedvenc filmje a magyarok többségének (84 százalék tudott legalább egy színészt, 77 százalék pedig legalább egy filmet megnevezni a kedvenceként). Az említések igen nagy mértékben szóródtak, de valamiféle rangsor felállítható. Az éppen a felmérést megelőző napokban kórházba került Törőcsik Marit említették a legtöbben a számukra legkedvesebb három színész között - ami talán arra is utalhat, hogy hajlamosak vagyunk akkor felfigyelni az értékeinkre, amikor éppen veszélyben érezzük őket.

Az élbolyból nagyjából minden harmadik név külföldi - őket főleg a fiatalabbak említették -, a legtöbben azonban továbbra is elsősorban a magyar művészeket szeretik. A nevek spontán felidézésében nyilván nagy segítség, ha az illető művész aktuálisan is sokat szerepel a filmvásznon vagy még inkább a televízióban, az említési arányokat így a színművészi teljesítmény mellett befolyásolhatja a nagy nézettségű tévéműsorokban való megjelenés is.

Ez annál is inkább így lehet, mert amikor a színészek után a kedvenc filmjeikről kérdeztük az embereket, akkor a legtöbben az egyik kereskedelmi csatornán futó szappanoperát említették. (Igaz, az abban szereplők közül senki sem került rá a kedvenc színészek "top 50"-es listájára, közülük az első, Rékasi Károly a 66. a listán.)

Szó sincs azonban arról, hogy a hálátlan utókor megfeledkezett volna a magyar színjátszás óriásairól, hiszen a legkedvesebb színészek között ott találjuk például a lassan 70 éve elhunyt Kabos Gyulát és a magyar filmtörténet szinte valamennyi nagy alakját. Bár valószínűleg a két világháború között készült vígjátékok (Meseautó, Hippolyt, a lakáj) népszerűsége az elmúlt években készült feldolgozásoknak is köszönhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.