Ész és érzelem a tányéron

Naponta háromszor eszik, a legtöbbet ebédre, vacsorára egyre inkább csak hideget, minden nagyon jól, már-már egészségesen alakul.

Csakhogy befutott a lista élére a rántott (vasárnapi) hús. Nem tudjuk persze, hogy a borjú bécsi szelet győzte-e le a magyar pörköltet (és hogy milyen pörköltet egyáltalán), vagy a rántott csirke, netán a panírozott disznóhús. Nyilván így együtt, összefogva.

Az ész és az érzelem nagy csatáját is tükrözik a táblázatok. A szeretett ételek élén nehéz testű fogások sora: az olajban, zsírban sült rántott hús, a dús pörkölt mögött ott mutatja magát a töltött káposzta, a töltött paprika, a sült húsok, a rakott káposzta és az édes sütemények, nyomukban - igaz, a főtt tésztáktól lemaradva - ömlik a babgulyás, a bableves, mutatja magát a pizza, a lecsó -, mintha minden száműzve volna a sikerlistáról, ami egészséges.

Ezzel szemben a valóság? Vagyis azok a válaszok, amelyek arról számolnak be, hogy mit eszünk ténylegesen gyakran. Mint egy vegaétterem reklámja: nyers gyümölcs és joghurt, sajt és zöldség a napi toplistán, a csirkehús tartja csak a lépést, miközben a halak alig bírják a tempót, s csak azzal zökkenünk vissza az ismert pályákra, hogy a gabonapehely és a müzli a megtagadottak listáját vezeti, a vadhúsokkal szoros versenyben, de nyilván a sikertelenség más és más okaival.

Bécs-Budapest-Milánó

Reggelire szinte mindenki (92 százalék) hideget eszik, ebédre a nagy többség (88 százalék) meleget, míg az esti étkezésnél nagyon megoszlanak a szokások: 51 százalék rendszerint meleget, 49 százalék rendszerint hideget vacsorázik. Az aligha meglepő, hogy a kedvenc ételek rangsorában is elsősorban meleg fogások szerepelnek (igaz, 16 százalékos "támogatottsággal" előkelő helyre kerültek a sütemények, édességek).

Mi magyarok általában a hagyományos húsételeket részesítjük előnyben, ám a dobogós helyezésekért kialakult szoros versenyben a "nyugatias" rántott hús (29 százalék) kicsivel megelőzte "magyarosabb" pörköltet (25 százalék). A harmadik helyezettet nem könnyű meghatározni, hiszen a sok változatból sokféle kategória képezhető.

Népszerűek úgy általában a sült húsok (17 százalék), meg mindenféle más húsétel (együtt 21 százalék). A húslevesnek is sok (18 százalék) rajongója van, és olyan tipikusan magyar ételek, mint a töltött káposzta és a töltött paprika a magyarok 17 százalékának a kedvencei, míg a gulyáslevesre 7 százalékuk voksolt. Amikor a húsételek kerülnek szóba, a legtöbben elsősorban négylábúakra gondolnak: a hagyományos magyar fogásnak számító csirkepaprikás hallatán csupán minden huszadik honfitársunk szájában fut össze a nyál.

A vízi fazékba valók sem túl népszerűek: a halételek együtt - a halászlét is beleértve - összesen 10 százaléknyi szavazatot kaptak. Az egyes nemzeti konyhák közül egyértelműen az olasz ízekkel sikerült a legtöbbünknek megbarátkoznia: a pizzákat, illetve az olasz főtt tésztákat a népesség 12 százaléka sorolta a kedvencek közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.