Macsók papucsban

Nem igaz, hogy a pizsama- és hálóinghasználat azt jelenti: valaki konzervatív - mondja az egyik belvárosi alsóruházati bolt üzletvezetője, István.

Ő maga is pizsamapárti, de csak és kizárólag a minőségi termékeket hordja, s ahogy mondja: kínálatukban is ezek a termékek viszik a prímet. - Amikor elterjedtek a belvárosi plázák, s szépen lassan mentek tönkre a körúti üzletek, nekem is azt mondták a barátaim, csomagoljak, s béreljek a Westendben egy boltot. Nem tudták elképzelni, hogy a belváros egyik csendes kis utcájában életben fogunk maradni - mondta, de az ismerősöknek nem lett igazuk. A minőségi alsóruházatért ma is sokan bemennek a boltba, speciális vevőköre van. Olyanok vásárolnak nála, akik hajlandók egy jó pizsiért akár harmincezret is kiadni, hasonlóan a fürdőköpenyhez. Van itt pamut, selyem, szűk és laza fazon egyaránt, s aki épp nem talál meg valamilyen színt vagy mintát, egy katalógus alapján megrendelheti. A férfiaknak is a hölgyek vásárolnak - mondja az üzletvezető.

Sokkal nagyobb volument forgalmaznak azonban a hipermarketekben és a nagyobb, ruhákra specializálódott üzletekben, ugyanakkor, ha a presztízsmárkák nagy boltjaiba térünk be, ott is találunk éjjeli ruhát. Akár hálóingből, akár a pizsamából is van divat, évente cserélődnek a modellek, újulnak meg az anyagösszetételek, még akkor is, ha ezt az árucikket rendszerint nem egy évre veszik. Csak egy példa: a hölgyek egyre lazább anyagú nadrágjaiból ma már teljesen hiányzik a gumi vagy a hozzá hasonlatos rugalmas "derékfogó", az anyagok kombinálásával és a szabással érik el a rögzítést és a kényelmet. A GAP, a Guess vagy a Next üzleteiben megfigyelhető, hogy míg a hölgyek az egyre lazább, súlytalanabb anyagokat kedvelik, addig a férfiak inkább a meleg anyagra figyelnek oda, s nekik a sportos fazon is nagyon számít.

Néhány éve trend, hogy a fiatal hölgyek (lányok) a hálóinget amolyan alkalmi éjszakai viseletnek szánják, s a legkülönlegesebb anyagra és modellre is hajlandók költeni. A mindennapokban viszont a kissé fiús pizsamát használják, persze rózsaszín vagy épp világoskék modellben. Természetesen ez az árucikk messze nem kizárólag a fiataloké: sőt általános tapasztalat, hogy az ember korának haladtával azok is felöltik az éjszakai viseletet, akik harmincas-negyvenes éveikben még nem.

Papucsfronton is bőség van. Cserében még a macsó is felveszi a papucsot. - Noha ezerforintos kínai papucsok hegyekben állnak az üzletekben, a becsléseink szerint nem ezek viszik a prímet - mondja egy szakértő, aki szerint a magyarok e téren kezdenek leszokni a legolcsóbb kínai áruról, mert rájöttek, hogy ha kitart két hónapig, az már csúcsminőség. Két-háromezer forintért viszont kényelmes papucsok kaphatók az üzletekben, s a felmérések szerint a hipermarketek közepes minőségű darabjai elég nagy szeletet hasítottak ki a piacból. Nem is a kényelmességgel van baj, hanem hogy soknak még mindig műanyag az alapja, márpedig az otthoni használatra nem túl higiénikus.

Mostanság a bolyhos, mintás textilpapucsok hódítanak. Eltűnőben van a piacról a fapapucs, s erősen visszaszorult az úgynevezett egészségügyi papucs is, amelyben olyan természetes anyagokat használnak, mint például a parafa. Nem igaz, hogy nem lehet kapni, de jó minőségűt szinte csak szaküzletben talál az ember. A bőr szinte teljesen kikopott a kínálatból, pontosabban a nyári utcai papucsokat készítik belőle. Hazánkat viszont még nem hódította meg a munkahelyi papucsmánia: az angolok viszont gyakran viselnek papucsfazonú, de utcai cipőre hasonlító lábbelit a munkahelyükön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.