A születést ünnepli a világ

Eljött a karácsony, mondják, miközben, ha valami nem jön, hanem "áll" rendíthetetlenül, miközben engedi magát megközelíteni bárki által, az éppen a karácsony. Megy is hozzá mindenki, minden égtájon, még ha nem feltétlenül így hívják is, szinte mindenütt az öröm napja ez, mindenhol ünnepelnek, ajándékoznak.

Vannak országok, ahol gyönyörű, fehér ruhás angyal érkezik, díszes koronával, máshol Mikulás vagy Santa Claus pipával, szánnal, rénszarvasok által repítve, mifelénk a legtöbbek a kis Jézustól várják az ajándékot, jóllehet ő maga a három- királyoktól annak idején nem a születése napján, hanem csak kicsit később kapta meg a földi jóságok szimbólumait. Csak Artabán, a negyedik király nem ért oda a születés helyére, mert útközben a szegényeknek szétosztotta mindazt, amit ajándékként vitt, s útiköltségre-valója sem maradt. Története bonyolultabb annál, mintsem ezen a csak egyfelől megközelíthető napon kellene kibontani, de bizony neki is járna egy ünnep.

Jézus születésének napja talán az egyetlen világünnep, amely a lényeget tekintve mindenhol azonos, s amelyet mégis minden család másként, a maga módján, más számára semmitmondó, nekik legenda erejű emlékeivel, kis szertartásaival él meg.

Ez is jelzi: ez a legerősebb ünnep - alkalom, amikor mindenki egyszerre ünnepli a születés napját. Nemigen érik el karácsonyt a közéleti üzenetek. Az ilyenkor megszokott válasz nélkül maradtak még a miniszterelnök szép szavai is az összefogás szükségességéről. Három nap, amikor nyugszik a tőzsdeindex, ácsorognak az árfolyamok, miközben - a kozmikus erők elháríthatatlanságával - gyarapodni kezd a fény. Ilyenkor hír viszont, hogy életnagyságú betlehemi jászol készült a Csongrád megyei Kübekházán, hogy Magyarországon megjelent a világ első roma - lovári - nyelvű Bibliája. Ilyenkor szinte minden évben egyformán és ugyanúgy elhisszük, hogy lehet másként is.

Az ünnep előestéje a budapesti Vörösmarty téren
Az ünnep előestéje a budapesti Vörösmarty téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.