A vasutasok erőt gyűjtenek

A VDSZSZ csak az ünnepekre függesztette fel a sztrájkot, januártól ismét leállhat a vasút. A szakszervezeti követelésekről ugyanis továbbra sincs egyezség, és a MÁV-nál az év végén lejáró kollektív szerződés újrakötése is kétséges.

Karácsonykor három napon keresztül az előre megadott ünnepi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Visszaáll a rend. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivőjének tájékoztatása szerint a vasúttársaság azonnal értesítette az érintett nemzeti vasúttársaságokat a sztrájk megszűnéséről, mivel a nemzetközi vonalakon futó személyvagonok zömmel külföldön rekedtek. A nemzetközi vonatközlekedés helyreállítása azonban várhatóan hosszabb ideig tart, mint az itthoni. Mindazonáltal a GYSEV szerelvényei már tegnap reggel
6 órától menetrend szerint közlekednek.

Bizonytalan, hogy meddig maradnak fenn a rendezett állapotok. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ugyanis a tíz nappal ezelőtt - február óta hatodszor - újraindított gördülő sztrájkját csak az év végi ünnepekre tekintettel függesztette föl hétfőn éjféltől. A szakszervezeti követelésekről folytatják az egyeztetéseket. A MÁV vélhetően továbbra sem adja fel a "Nincs alku!" pozícióját. A vasúttársaság sem jogilag, sem gazdaságilag nem tartja indokoltnak, hogy minden vasutas részesedjen 250 ezer forint erejéig a MÁV Cargo privatizációjából befolyt pénzből. Azt sem tartják vállalhatónak, hogy a MÁV Zrt.-től kiszervezett dolgozók 10 százalékos bérpótlékot kapjanak.

A sztrájkoló vasutasok február óta egymilliárd forintos kárt okoztak a társaságnak. Információink szerint a szolgálati helyek - az állomások - többségében a vasuta-sok csalódottan fogadták a VDSZSZ döntését a sztrájk felfüggesztéséről. Úgy gondolják: semmibe veszik a követelésüket, a sztrájk leállítása korai volt, még egy napig várni kellett volna, hogy a kormány átgondolja a követelésük jogosságát. Bárány Balázstól, a VDSZSZ alelnökétől úgy tudjuk, azt a vasutasok nem akarták, hogy karácsonykor a vonatra leginkább rászorulók ne juthassanak el családjaikhoz. Ugyanakkor továbbra se mondanak le követeléseikről, ezért a VDSZSZ tagjai készek arra, hogy januártól újrakezdjék a sztrájkot. "Nehéz féken tartani az indulatokat, amelyeket csak erősítettek a miniszterelnök és a közlekedési miniszter sztrájkkal kapcsolatos kijelentései" - fogalmazott az alelnök.

Molnár Csaba tárcavezető közleményben tudatta: megnyugvással tölti el, hogy a karácsonyi ünnepeken munkabéke van a vasútnál, s hogy a sztrájk szervezői érzékelték: akciójuk a lakosság jelentős részének ellenérzésével találkozott.

Ráadásul újabb konfliktus körvonalazódik. A különféle kedvezményeket, juttatásokat is tartalmazó kollektív szerződés az év végén hatályát veszti, az új megkötése pedig kétséges. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy megváltozzon a MÁV-nál a munkarend és a munkaidő-beosztás. A cég által tervezett változtatás a vasutasok nagy részénél jövedelemcsökkenéssel járna.

Búcsú
Búcsú
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.