Január elsején megszűnnek a közigazgatási hivatalok?

Botrányosnak tartják a kialakult helyzetet a közigazgatási hivatalok vezető munkatársai. A kormány mindenáron regionálissá akarja átrendezni a megyei hivatali rendszert, de ezt a Fidesz támogatása nélkül nem tudja megtenni. Január elsejétől közigazgatási válság fenyeget.

Megszűnhetnek a közigazgatási hivatalok január elsejétől, mert az Alkotmánybíróság (AB) december 31-ével hatályon kívül helyezte a működésüket szabályozó kormányrendeletet, mivel az kétharmados törvényt akart felülírni. A taláros testület szerint a hivatalok jogi státusát a kormány csak a kétharmados önkormányzati törvény módosításával rendezheti át regionális hatáskörűvé, ám erről a parlamentnek az utolsó ülésnapján sem sikerült döntenie. Így viszont nincs alkotmányos megoldás arra a kérdésre, hogy mi legyen a helyhatóságok törvényességi felügyeletét és számos más államigazgatási feladatot is ellátó kormányhivatalok sorsa.

Múlt héten még úgy tűnt, hogy lesz egyezség, hiszen a kormány és az ellenzék is előállt egy-egy javaslattal. A kettő között a különbség az volt, hogy a hivatalok hatásköre kiterjedhet-e több megyére. A Fidesz nem akarja a szocialisták regionális rendszerét, ezért ismét elbukott az ügy.

A hét hivatal - illetve a hozzájuk tartozó tizenhárom megyei kirendeltség -, valamint a régiónként alkalmazott száz-kétszáz ember helyzete egyelőre tisztázatlan.

Egy december közepén elfogadott "lopakodó" törvénymódosítással - papíron - létrehozták a "kormány általános hatáskörű államigazgatási szervét". A költségvetés előkészítését célzó csomagban a közigazgatási hivatalok szinte minden feladatát ehhez a még nem létező szervezethez delegálták. Így ezek elbírálhatják majd az önkormányzatok határozatai ellen benyújtott fellebbezéseket, és intézhetik a gyámügyeket, a kisajátítási és építési ügyeket, valamint a külföldiek ingatlanvásárlási kérelmeit.

Ha januárban átfestik a közigazgatási hivatalok cégtábláit, a hosszú nevű szervezet ugyanott és ugyanazokkal az emberekkel viheti az ügyeket tovább - kivéve a helyhatóságok törvényességi ellenőrzését. Azt ugyanis az önkormányzati törvény alapján kizárólag a közigazgatási hivatalok láthatják el. Ám ezek jövőre már nem léteznek, miközben a kormány alkotmányos kötelezettsége, hogy ilyen ellenőrzés legyen.

Szakmai körök több megoldást is lehetségesnek tartanak. A legegyszerűbb, hogy megint kormányrendeletben szabályozzák a hivatalok működését, ami nyilván alkotmánysértő, de amíg az AB nem dönt ismét, adhat jogalapot a működéshez. Felvetődik, hogy az ellenőrzést az önkormányzati tárca önállóan lássa el. Szóba jöhet, hogy a minisztérium alárendeltségében közigazgatási hivatal néven létrehoznak egy új központi szervet, amelynek lennének megyei kirendeltségei. Az alkotmányosság próbáját azonban egyik változat sem állná ki. Lehetséges, egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása, melynek során a kormány mindenben enged, és visszaállítja a megyei hivatalokat.

Botrányosnak tartják a közigazgatási hivatalok körül kialakult, alkotmányosan tarthatatlan helyzetet az intézmények névtelenséget kérő vezető tisztségviselői, akik az apparátusokkal együtt teljes bizonytalanságban várják a január elsejét. Nehezményezik, hogy javaslataik ellenére az igazságügyi tárca és a Miniszterelnöki Hivatal az ő bevonásuk nélkül, lassan egy éve próbál ilyen-olyan, alkotmányosan rossz megoldást találni a középszintű közigazgatás működtetésére.

A helyhatóságokon eluralkodhat a "szabad a vásár" hangulata - vélik informátoraink. Elég csak arra utalni, hogy egy-egy régióhoz sok száz település tartozik, jogsértő határozataik, rendeleteik, eljárásaik miatt évente számos törvényességi észrevételt kell tenni. A kormányzati tehetetlenség ezért komoly működési zavarokhoz vezethet például az európai uniós jogharmonizáció miatt: az önkormányzatoknak 2009 végéig át kell venniük a belső piaci irányelveket, amelyek a telephely-engedélyezéstől kezdve egy sor más hatósági területet egységesítenek. A rendeletalkotást a közigazgatási hivataloknak kellene felügyelniük, ám erre nem lesz jogszabályi felhatalmazásuk.

Információink szerint a hivatalokban lázasan dolgoznak a munkaterületek szükséges átszervezésén. Szeretnék ugyanis elkerülni a törvényességi felügyeletért felelős főosztályok munkatársainak elbocsátását. Ezzel a lehetőséggel ugyanis a hivatalok "már csak dacból sem" számolnak.

Újpest polgármestere, Derce Tamás szerint közigazgatási válság fenyeget.

Szabad a vásár? - Évek óta tart a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és  a XII. kerületi önkormányzat közötti "Turul-vita"
Szabad a vásár? - Évek óta tart a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és a XII. kerületi önkormányzat közötti "Turul-vita"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.