A válság elnököt ígér a köztévének

Tizenöten adták be pályázatukat a Magyar Televízió elnöki tisztére, s információink szerint ebben a kiírásban megnőttek az esélyeik: valószínű, hogy lesz győztes.

- Kormányzati körökben úgy látják: muszáj elnököt választani a köztévé élére, ellenkező esetben az intézmény nem tud megbirkózni a digitális átállás és az új székházba költözés kihívásaival - mondta a Népszabadságnak egy, a neve elhallgatását kérő kormánypárti politikus. A remélt struktúra: menedzsertapasztalatokkal rendelkező elnök egy, a médiában profi csapattal és egy, a közmédium markáns kulturális arculatának kialakításában elkötelezett alelnökkel. Ez alatt értendő például a színházi közvetítések újbóli meghonosítása, a magyar rajzfilmek "visszaemelése" a képernyőre. Egy másik konstrukció: ismert, tekintélyes médiaszakember az intézmény élén, mögötte pedig egy vállalatirányításban profi új csapat.

Az elnök személyére a köztévé kuratóriumának tizennégy tagú elnöksége kétharmados többséggel tehet javaslatot. Kétharmad csak politikai alkuval érhető el. Kérdés, hogy a hét MSZP-s kurátor kiket és hogy tud maga mellé állítani a hét ellenzéki tagból (3 Fidesz, 2 SZDSZ, 1 MDF, 1 KDNP) ahhoz, hogy meglegyen a jelöléshez szükséges tíz szavazat. (Később a civil kurátorokkal kiegészült nagykuratóriumnak is kétharmaddal kell megerősítenie a kuratóriumi elnökség javaslatát.)

Ezúttal - a televízió szorult helyzetében - a kurátoroknak vélhetően félre kell tenniük a pusztán csak politikai alkudozást. A köztévé ugyanis - s ezt már Czeglédi László, a kuratórium kormánypárti elnöke mondta lapunknak - a hitelválság kellős közepén nem tudja önerőből finanszírozni az új székház (ahová jövő tavasztól költözik át a köztévé - A szerk.) technikai felszerelését. Az eredeti tervek szerint a beruházó állta volna a költségeket, az MTV pedig neki törlesztett volna. Ám a megdrágult hitelek miatt a törlesztőrészleteket sem tudná kigazdálkodni a tévé, amely ebben a helyzetben költségvetési-kormányzati támogatásra szorul a minél olcsóbb és időben is elfogadható pénzügyi megoldás érdekében. Ellenkező esetben ideiglenes megoldással - például közvetítőkocsikkal - sugározhatna az új székházból, avagy végképp lemaradna a digitális átállás versenyében; ezt a kudarcot a kuratóriumi elnökség ellenzéki tagjai sem vállalnák szívesen.

A kormánypárti politikusok elvárása - bármiféle pénzügyi támogatás előfeltételeként -: az egyre drágább, átláthatatlan módon költő köztévét modelljét fel kell váltania egy takarékos, világos szerkezetben dolgozó intézménynek.

Még egy szempont, nevezetesen a köztévék (MTV, Duna TV) újból napirendre került összevonása is "belejátszik" a mostani elnökválasztásba. Czeglédi László - a sokszínűség, a műhelyek és műsorok megtartása mellett - hasznosnak és támogatandónak tartja az integrációt: gazdaságilag ez lenne az egyetlen logikus lépés. A hazai viszonyok között azonban szükségesnek lát egy "átmeneti korszakot". - Ebben az átmeneti időben alkothatna nagyot az a tévéelnök, akinek van koncepciója, és hisz magában - mondta Czeglédi. Mandur László, az MSZP médiapolitikusa lapunknak elmondta: ha lesz új médiatörvény, abban a közmédiumok integrációjának vagy önállóságának kérdéséről világosan rendelkezni kell, "nem szabad ezt a dolgot lebegtetni" - szögezte le. Januárra akár elkészülhet az új koncepció tervezete, ezt követően társadalmi vitára bocsátják - ezúttal nem csak a világhálón.

Antennatorony - Ha nem lesz pénz, közvetítőkocsikkal sugározhat az MTV
Antennatorony - Ha nem lesz pénz, közvetítőkocsikkal sugározhat az MTV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.