"Gyáva, idejétmúlt és paternalista döntés"

Mintha nem mernék kimondani, hogy a melegek regisztrált élettársi kapcsolatát nem támogatják, mert ez mégiscsak az Európai Unió - véli Szetey Gábor egykori személyügyi államtitkár az Alkotmánybíróság döntéséről, melyben megsemmisítették a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

- Meglepte, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt?

- Persze hogy meglepett! Azt terveztük, hogy májusban barátok, család jelenlétében Magyarországon lépünk regisztrált élettársi kapcsolatba a barátommal. Itt, ahol most élek és dolgozom, a katolikus Spanyolországban bármikor öszszeházasodhatnánk, de magyarként Magyarországon szeretnénk életünket hivatalosan is összekötni. Így a döntés többszörösen is fájdalmas: a folyamat egyik katalizátoraként, sokak ügyének képviselőjeként és magánemberként egyaránt.

- Mit szól a döntés indoklásához, mely szerint a heteroszexuális párok regisztrált élettársi kapcsolata alkotmányellenes, nem a melegeké?

- Gyáva, idejétmúlt és paternalista. Gyáva, mert kimódoltnak tűnő technikai indoklással, a cél előtt fújták le a megnyertnek tűnt futamot. Mintha csak nem mernék kimondani, hogy a melegek regisztrált élettársi kapcsolatát nem támogatják, mert ez mégiscsak az Európai Unió, még ha a keleti vége is. Az alkotmánybírók nagy tudású emberek, akik pontosan tudják ennek a döntésnek a lehetséges következményeit. A következő 16 hónapban két választás lesz: nem biztos, hogy a kormánynak lesz kellő bátorsága megvívni a csatát; aztán egy új kormány akár tíz évre is visszavetheti, visszafordíthatja a valódi egyenlőség folyamatát. Paternalista, mert függetlenül attól, hogy valaki heteroszexuális vagy meleg, joga van eldönteni, hogy milyen keretek között szeretne szeretni és szeretve lenni. A bírák többsége tehát nem bízik az emberekben, abban, hogy el tudják dönteni, hogyan akarnak élni. Az előző rendszer egyik legnagyobb átka az volt, hogy a hatalom döntött az emberek helyett. Úgy tűnik, hogy ez nem változott, pedig felnőttek vagyunk, saját akarattal. Számomra a kisebbségben maradt Bragyova András érvelése meggyőző: az alkotmányból a jelenlegi döntés ellenkezője is levezethető. Azt se felejtsük el, hogy az AB tagjai azt a nem és korcsoport szerinti összetételt képviselik, ahol a melegek elfogadása a legkisebb. Így a kérdés legalább annyira értékválasztási, mint jogtechnikai kérdés.

- Mit kellene tenni, hogy ne akadjon el a melegek emancipációja Magyarországon?

- Most feketén-fehéren kiderül, hogy a szocialista párt és leginkább annak kormánya valóban európai értelemben vett szociáldemokrata, melyben nemcsak beszélnek az egyenlőségről, hanem tesznek is érte - taktikailag nehezebb helyzetben is. Ha ez így van, és nagyon bízom benne, hogy így van, akkor nem tehetnek mást, mint hogy - a melegek vonatkozásában változatlan formában - újra benyújtják a törvényt a parlamentnek. Szerintem nem kétséges, hogy az SZDSZ támogatásával újra megszavazzák. Sőt MDF-es és fideszes támogató szavazatokat sem tartok kizártnak.

- Fél éve, a melegfelvonulás előtt azt mondta: bízik abban, hogy méltósággal meg lehet tartani a felvonulást. Aztán történt, ami történt. Hogy látja utólag a felvonulást?

- Nem is a fizikai része volt szörnyű, hanem az érzés, a mérhetetlen gyűlölettel való szembesülés. De ez nemcsak a melegekről szólt, hanem arról, hogy Magyarországon sokan nem tudnak normálisan viszonyulni a tőlük különbözőkhöz. A politika számomra azért fontos, hogy megmutassuk: párbeszéddel, tettekkel és nem gyűlölködéssel lehet célokat a leginkább elérni. Ha így viszonyulunk saját kisebbségeinkhez, milyen alapon várjuk el, hogy a szomszédos országokban másképp viszonyuljanak a magyar kisebbséghez?

- Jövőre is ott lesz? Egyáltalán lehet Magyarországon háborítatlan melegfelvonulást tartani valaha?

- Addig még hátravan fél év. Túl leszünk az európai parlamenti választáson, és ha minden jól megy, újra benyújtják és elfogadják a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényt a parlamentnek. Nyárra talán életbe is léphet. Ami pedig a felvonulást illeti, bizonyos dolgokon át kell esni. Én még mindig remélem, hogy lehet szép felvonulást tartani otthon is. Sok mindent másképp kell csinálni, mint eddig. És ez nem csak a melegek ügyére vonatkozik. Sokaktól hallom, elegük van a jelenlegi elitből, politikusokból jobb- és baloldalon egyaránt. Nem várhatjuk el, hogy mások vívják meg harcainkat helyettünk, és nem legyinthetünk, hogy úgyse lehet másképp. Se meleg- ügyben, se magyarügyben, se semmi másban.

"A cél előtt fújták le a megnyertnek tűnt futamot"
"A cél előtt fújták le a megnyertnek tűnt futamot"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.