Jövő év elején indul a számlatombola

A Népszabadság információja szerint jövő év elejétől vehetnek részt sorsoláson azok, akik számlával igazolják bizonyos szolgáltatások igénybevételét. A kormány elsősorban a feketegazdaság visszaszorítása érdekében kezdeményezte a nyereményjáték elindítását. A cél, hogy számlakérésre ösztökélje a vásárlókat.

A játék megszervezésével és működtetésével a Szerencsejáték Zrt.-t bízták meg. Az elképzelések most arról szólnak, hogy egy éven át lehet majd a különböző szolgáltatásokról kért számlák sorszámát és a kibocsátó adószámát sms-ben vagy interneten a céghez beküldeni, ahol minden hónap első munkanapján tartanának sorsolást: a heti tíz szerencsés fejenként nettó egy-egymillió forintot nyer. A számla tulajdonosának neve az első fordulóban nem szerepelne a kért információk között, csak a sorsolást követően ellenőriznék, hogy valósak-e az adatok. A nyerő számlák tulajdonosainak vállalniuk kell a nyilvánosságot, beleértve a nyilvános díjátadáson való részvételt is. Egy számlával csak egyszer lehetne részt venni a tombolán. Körvonalazódik a lista, amely azt összegzi, hogy milyen szolgáltatások számláival lehet részt venni a sorsoláson, és melyekkel nem - például telefon- vagy közműfogyasztásról szóló számlával, lakossági bankszolgáltatást igazoló beléggel nem. Úgy tudjuk, hogy az összeghatár (áfa nélkül) ezer forint lesz. Két honlap és egy telefonszám áll rajtra készen, hogy fogadja a játékra jelentkezőket.

A számlatombola mintegy félmilliárd forintot igényel a következő évben, de a sorsjáték beindításához meg kellett változtatni a közreműködő Szerencsejáték Zrt. alapszabályát is. A cég ugyanis jelenleg kizárólag olyan tételeket fizethet ki, amelyek nyereményként kötődnek valamilyen játékhoz. Itt viszont egyszerű sorsolásról van szó a számlabeküldők között, ami nem minősül szerencsejátéknak. A sorsoláshoz szükséges technikai feltételek viszont rendelkezésre állnak.

A Fidesz korábban kritikusan fogadta a kormányzati kezdeményezést, mondván, a feketegazdaság kifehérítéséhez nem "infantilis szerencsejátékra", hanem hiteles kormányra és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Ugyanakkor tény, hogy hasonló játék többek között Japánban és Horvátországban is sikerrel fut, illetve futott. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.