A táppénz nem véd a munkanélküliségtől

Egyre többen próbálnak úgy védekezni az elbocsátás ellen, hogy táppénzre mennek. A háziorvosok szerint erre van is alapjuk: gyakori ugyanis, hogy az emberek épp azért nem fordultak eddig orvoshoz a betegségeikkel, mert féltek a kirúgástól.

Országos összesítés még nincs, de azokban a megyékben, ahol a pénzügyi válság okán megkezdődtek a leépítések, ugrásszerűen növekedett a táppénzre jelentkezők aránya. November elején Heves megyében volt olyan háziorvos, akinél egyszerre 25 ápolónő jelentkezett - stresszre hivatkozva. (Ők, bár az időpont a válsághoz kötődik, inkább azért fordultak háziorvoshoz, mert nem akartak az új működtetővel együtt dolgozni az egri kórházban.)

December első öt napjában azonban Győr-Moson-Sopron megyében annyi friss táppénzest regisztráltak, mint korábban egy hónap alatt. A régióban több ezren veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben. A megyei egészségpénztár vezetője, Istántsuly Dezső az MTI-nek azt mondta: előfordul, hogy a cégvezetők javasolják beosztottjaiknak, írassák ki magukat táppénzre. Akad, aki a munkaügyi központban kap ilyen tanácsot. A munkaviszony megszűnése után ugyanis még három napig van mód táppénzre menni, az ellátás 45 napig vehető igénybe, eddig tart ki a biztosítási jogviszony.

Szakemberek szerint még él az a tévhit, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. Ám ez csak a határozatlan idejű munkaviszonyra igaz, és csak korlátokkal. Esetükben felmondani a táppénz ideje alatt valóban nem lehet, azonban a közös megegyezésnek, a rendkívüli felmondásnak nem akadálya a táppénzállomány. A táppénz után munkába állót még 30 napig védi a törvény, azután elbocsátható.

A határozott idejű munkaviszony viszont akkor is megszűnik, ha valaki táppénzen van. Hasonló a helyzet a próbaidő alatt megbetegedettekre vonatkozóan is - a munkáltató indokolás nélkül felbonthatja a munkaszerződésüket. A kölcsönzött munkavállalóknak sincs védettségük, rájuk ugyanis nem vonatkozik a munka törvénykönyvének az a szakasza, amely a felmondási védettséget tartalmazza.

A táppénz a beteg emberek keresetpótló támogatása, így, aki azt egészségesen veszi igénybe, csaló. Csakhogy - miként arra Salamon Terézia nyíregyházi háziorvos fölhívta a figyelmünket - az orvoshoz fordulók nagy többsége, akár köze van ehhez a leépítéstől való félelelemnek, akár nincs, valóban kezelendő. Korábban épp azért nem ment orvoshoz, mert féltette az állását, most azonban már nincs veszítenivalója. Vagyis - állítja, s e véleménye megegyezik más, a lapunk által megkérdezett háziorvosokéval - szó sincs csalásról. Ráadásul - tette hozzá - a háziorvosokat szigorúan ellenőrzik, a felülvizsgáló főorvosnak lehetősége van felülírni a gyanús eseteket, de ez nemigen fordul elő.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalánál még csak szeptemberig vannak meg az országos adatok: ezek szerint az év eleje óta hónapról hónapra csökkent a táppénzkifizetés. Augusztusban hirtelen egymilliárddal megnőtt a kiadás, de a következő hónapra ismét csökkenni kezdett. Megjósolható: az év végi adatok ismét erőteljes növekedést mutatnak majd.

Járványszezon
Járványszezon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.