Sokba kerül a kisebbségi kormány a Fidesz-frakciónak

Nem kap büntetést frakciójának vezetőitől Orbán Viktor, amiért hétfőn tizenegyszer szavazott a sajátjaival szemben. A Fidesznek ezzel együtt sokba kerül a kisebbségi kormány: a koalíció felbomlása óta több mint másfél millió forint bírságot szabtak ki maguknak.

Több alkalommal is saját frakciójával szemben szavazott hétfőn Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A költségvetési módosítók kapcsán tizenegyszer "nyomott félre". Volt olyan eset is, amikor a szocialistákkal együtt szavazott meg kormánypárti indítványokat - a Fidesz ellenében. A Fidesz szerint minden alkalommal tévedésről volt szó. A frakció igazgatójától megtudtuk: a pártelnök a "rosszallás" mellett nem számíthat büntetésre. Répássy Róbert hozzátette: pénzbüntetéssel az engedély nélküli távolmaradást szankcionálják, általában ötvenezer forinttal. Ezt akkor szabják ki, ha adott szavazásnál épp a hiányzó képviselő(k) voksa kellett volna a Fidesz akaratának keresztülviteléhez.

A frakciószabályzat értelmében ez az összeg minden elbukott szavazás alkalmával megsokszorozódik - ám ettől a frakcióvezető el szokott tekinteni, és egy nap legfeljebb százezer forintos büntetést szab ki. Répássy elmondta, hogy egységes frakciószavazás csak a név szerinti voksolásoknál van, egyébként lehet felmentést kérni. A hétfői szavazásdömping során is történtek "bakik", elsősorban az interpellációknál. A Révész Máriusz interpellációjára adott kormánypárti választ például azért nem sikerült leszavazni, mert kilenc fideszes képviselő nem volt ott a patkóban. Ők ötven-ötvenezer forintos büntetésre számíthatnak. A bírságokat jótékony célra ajánlják fel. A kisebbségi kormány fennállása óta a Fidesz több mint másfél millió forint frakcióbírságot szabott ki.

Szigorú a szabályozás a szocialistáknál is. Tóbiás József frakcióigazgató közölte, az igazolatlan hiányzásért 250 ezer forint, egy-egy ellentétes szavazásért 50 ezer forint büntetés jár. Ha valaki véletlenül nyom rossz gombot, annak a frakció etikai bizottsága előtt kell igazolnia tévedését. Az MSZP sajátos plafontörvényt is bevezetett: ha valaki egy nap véletlenül, de többször nyom mellé, legföljebb 100 ezer forintot fizet, ha szándékosan és bejelentés nélkül megy szembe a frakcióval, 200 ezret. A bírságokat az érintett képviselő választókörzetében működő egyik civil vagy jótékonysági szervezetnek kell elutalni, és ezt igazolni kell.

Az MDF-ben nincs egységes álláspont a szankciókról. Boross Péter volt miniszterelnök korábban "aberrációnak" nevezte, ha az egyéni mandátumot szerzett képviselőket büntetnék. Dávid Ibolya MDF-elnök korábban munkatársunknak azt mondta, hogy az MDF-nek is "el kellene gondolkodnia" az esetleges szankciókon. Herényi Károly frakcióvezető azt közölte, hogy majd megvizsgálják ennek lehetőségét, de "egyelőre fontosabb dolgaink vannak".

A szabad demokraták esetében háromfős bizottság vizsgálja meg az esetleges szétszavazások okát. Csak akkor büntetnek, ha politikailag fontos ügy úszott el a rossz voks miatt. A tétel változó, de huszonötezer forintról indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.