Magas labdák a levegőben

"A mostani politikai elit sosem fogja tudni levetkőzni, hogy a Kádár-rendszerben szocializálódott. Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén azt mondta, hogy az ő korosztályának jövője is ama névtelen koporsóban fekszik. Akkor ezt nem hittem el. Nyitva állt előttük és előttünk a visszatérés Európába - de azután mégis mindenki a múlt Európáját találta otthonosabbnak" - mondja a magyar államfő.

"A jobboldal számára a kommunizmus előtti időszak nyelve, szimbolikája volt könnyebben elérhető, (...) a másik oldalon nemkülönben: sőt az antifasiszta francia népfront újrajátszása döntötte el sorsukat. Úgy látom viszont, hogy az ennek következtében hosszan uralkodó, kétféle és ellenséges politikai beszédmód lassan kifullad, elkopik, az emberek megunták" - nyilatkozta Sólyom László köztársasági elnök a Reakció nevű internetes portálnak.

"Felségjelzés" a parlamenti parkolóban
"Felségjelzés" a parlamenti parkolóban

- Ahhoz, hogy a nemzetiségi kérdéshez egyáltalán hozzászóljunk, tudnunk kellene a történelmet nekünk is. Amikor Nagy-Magyarország-matricát látok egy autón, kedvem lenne tulajdonosától megkérdezni, tudja-e, milyenek voltak az etnikai viszonyok 1918 előtt. Inkább a Teleki-féle nemzetiségi térképet tenné ki, vagy akármelyik bécsi vagy Prágában kiadott korabeli térképet! Akkor tudná, hogy például már 1848 előtt román többség volt Erdélyben. (...)"

"Azt szeretném ajánlani a szlovákoknak is, hogy közös történelmünkre, a közös kultúrára fektessük a hangsúlyt, ez oldhatja görcseiket. A felszabadult kölcsönösséget ajánlottam nekik." A szlovák elnökkel folytatott megbeszélésről az államfő azt mondta, eredmény, hogy békességben tudtak tárgyalni, a nemzetiségi feszültségtől mindig ideges és értetlen Európának "megmutattuk, hogy Magyarország képes felkészülten, kompromisszumra készen tárgyalni". "Nem ütöttem le egyetlen magas labdát sem."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.