Eladó volt kórházi ingatlanok

A Sváb-hegyi Gyermekszanatórium, az Országos Pszichiátriai Intézet és az Országos Gyógyintézeti Központ bezárása óta az állam ötmilliárd forintot fizetett ki, elsősorban az intézmények korábbi adósságaira, pereire. A végösszeg ennél jóval több is lehet, mert még számos bírósági eljárás van folyamatban. Igaz, ha eladják az épületeket, az egyenleg jelentősen megváltozik.

A jövő év elején átadja az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) az állami vagyonértékesítő hivatalnak az egészségügyi reformmal bezárt országos intézeteket. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a Sváb-hegyi Gyermekszanatórium, valamint az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) épületeit - a vagyonértékelés után - eladásra meghirdetik. Lesz mit kiegyenlíteni a bevételből, mert a bezárt intézmények után jelentős adósságok maradtak, és zárt kapuk mögött is fogyasztanak pénzt - például az őrzésük sokba kerül.

- A felszámolási eljárás kezdete óta ötmilliárd forintot fizetett az állam, de a végösszeg még nem látható, hiszen több per folyamatban van - nyilatkozta lapunknak Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója. A perekben részben az intézmények szolgáltatói követelik a bezárásból következő elmaradt hasznukat, másrészt a betegek kérnek kártérítést a kezelések szövődményei, feltételezett műhibák miatt. A bírósághoz forduló cégek közt van olyan, amelynek 2,5 milliárdos követelése van, mert az OPNI területén egy drága diagnosztikai eszközt működtetett. A három intézményből négy és fél milliárdos perértékkel korábban megkezdődött műhibaperek is a hivatalra maradtak, köztük van egy olyan, amelyben a gyógyítása alatt szerzett súlyos szövődményért követel egyetlen beteg egymilliárd forintot. De ezekért még nem kellett fizetni, illetve ma nem lehet megmondani, hogy kell-e majd egyáltalán, és mennyit.

A hagyaték része az úgynevezett őssejtbank is, amely nagyobbrészt privát vállalkozás. Noha a cégnek otthont adó intézmény, az OGYK megszűnt, a villanyszámláit és a fűtési költségeit továbbra is a magyar állam fizeti. A köldökzsinórvérrel tárolt őssejtek hűtését ugyanis nem lehet megszüntetni.

Kárpáti Zsuzsa ezzel kapcsolatban megjegyezte: noha az őssejtkutatásra szerveződött konzorciumnak "csak" az egyik tagja volt az OGYK, a gépeket, a működési költségeket és az intézmény profiljától teljesen idegen tudományos kutatásokat a központ finanszírozta, holott az érintett szülőktől az őssejtek tárolásáért egy konzorcium szedi be a pénzt. A bevételből az OGYK nem részesült. Sőt, van olyan dél-amerikai repülőjegy, amelynek számláját szintén a közellátásra szakosodott intézmény számlájára terhelték az őssejtkutatók. Most próbálják tisztázni, hogyan lehet megosztani a költségeket a konzorcium tulajdonosaival. További érdekessége ennek a bonyolult viszonyrendszernek, hogy megjelent az első olyan szülő, aki azért perli az Országos Gyógyintézeti Központot, mert megsérült a gyermekük köldökzsinór-vérét tartalmazó zsák. Hogy kinek kell jót állnia majd a húsz évre vállalt, ám máris meghiúsult tárolás miatt, azt jogászok próbálják kibogozni.

A hagyaték felszámolásának ennél kétségkívül kellemesebb része, hogy a könyvtárak leltározásában segítő Országos Rabbiképző munkatársai nagyon értékes orvostörténeti dokumentumokat, könyveket, köztük fölbecsülhetetlen értékű, az 1650-es években készült kőnyomatokat is találtak. Az utóbbit még soha nem tették közszemlére, az EKI szeretné mint állami vagyont őrizni, és bemutatni a nagyközönségnek is.

Kőnyomat az EKI-ben - az értékes ritkaságot még sosem tették közszemlére
Kőnyomat az EKI-ben - az értékes ritkaságot még sosem tették közszemlére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.