Az emberek már mennének a munka után

Óva intenek a szakemberek az "önbeteljesítő jóslatoktól", inkább megoldásokat kínálnak a munkanélküliség mérséklésére. A munkaerőpiacon a kínálat csökkent ugyan, de még nincs több munkakereső.

Móri gyárából és a székesfehérvári gyáregységből 730 dolgozót bocsát el az Alcoa, Debrecenben 500 embert küld el gyáraiból a Foxconn, 400 állás szűnik meg a VT Autóelektronika Kft.-nél, Esztergomban valóságos lincshangulatot okozott, hogy 1200 munkavállalótól válik meg a Suzuki. Már nem kötnek jövedelemkiesés-biztosítást a válság által leginkább érintett szektorokban dolgozókkal a biztosítók.

Miközben a "piacon" már-már pánikhangulat van, a szakemberek éppen ettől óvják az érintetteket.

A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Manpower vezetője szerint mobilitásra és a tartósan munka nélkülieket motiváló támogatás átalakítására van szükség. Kiss Judit azt állítja, hogy a foglalkoztatási szakemberek dolga most az lenne, hogy higgadtságra intsenek, hogy el ne indítsanak egy megállíthatatlan spirált. Ez főleg a kis- és középvállalkozásokat fenyegeti. Álláspontja szerint nem leépíteni kellene, hanem mindent elkövetni, hogy megtartsák a munkaerőt. Kiss Judit szerint a munkáltatóknak más lehetőségeken kellene gondolkodniuk: csökkentett munkaidőben vagy "állásidőben" (időlegesen leállított termelés esetén), akár csökkentett fizetésben.

- Tény, hogy az autóipart és az elektronikai ágazatot a válság már elérte, ezen nem tudunk változtatni. A kérdés az, hogy miként tudjuk elérni, hogy mindez ne gyűrűzzön be a fogyasztói termékek piacára. A jelenség még kordában tartható - állítja Kiss Judit, aki munkatársaival két beavatkozási ponton lát kiutat: egyrészt a munkavállalók mobilizálásában, illetve a tartós munkanélküliség megszüntetésével.

- A munkavállalók egyre mobilabbak, egy pár hónappal ezelőtti felmérésünkből kiderült, hogy a válaszadók kétharmada akár el is költözne megfelelő munkáért. Az elmúlt időszakban néhány száz munkavállalót sikerült az északkeleti, illetve közép-magyarországi régióból a Dunántúl északi részébe "csábítani", ott ugyanis a cég száz kilométeres körzetben nem talált munkaerőt. Ingyenes szállás, utaztatás és napi kétszeri étkezés biztosítása elég ösztönző volt az embereknek, hogy lépjenek - mondja Kiss Judit.

Álláspontja szerint a munkáltatóknak és a kormánynak is át kell lépni az eddigi szokásokon: támogatniuk kellene például, hogy a munkavállaló akár minden hétvégén hazautazhasson.

- Ennél is tovább megy eretnekségben az az elképzelésünk, hogy a korábbi munkanélküliek a rendszeres segély egy részét időlegesen megkapják akkor is, ha már elhelyezkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.