Fodor: Két hatalmi centrum szétveri a pártot

Hajlandó félreállni a kudarcba fulladt frakcióvezető-választás után egy új jelölt javára Fodor Gábor, feltéve, ha riválisa, Kóka János is így tesz. Az SZDSZ elnöke szerint ugyanis fennáll a pártszakadás veszélye. Fodort a hatalmi fiaskón kívül a jövő évi büdzséről és az ingatlanbotrányról is faggattuk.

- Megint patthelyzet alakult ki a pártjában, miután sem önnek, sem az eddigi frakcióvezetőnek, Kóka Jánosnak nem sikerült maga mögé állítania a képviselőcsoport többségét. Önnek mit mond az a hír, hogy nincs többsége a frakcióban?

- A helyzet világos: egyenlő arányban támogattak mindkettőnket. Ilyenkor szükség van a nagyvonalúságra, különben nincs megoldás. Azt javasoltam, találjunk egy harmadik jelöltet, aki mellé a frakció oda tud állni. Én kész vagyok visszalépni, és Jánosnak is meg kellene tennie ugyanezt.
A történtek után különösen fontos, hogy a frakció egyik fele se érezze vesztesnek magát.

- Ki volna ez a jelölt?

- Számomra bárki elfogadható, aki mögé odaáll a frakció.

- Aligha fog sikerülni, Kókának legalábbis a jelek szerint esze ágában sincs félreállni. Erre ön merre lép? Vissza?

- Akit az SZDSZ jövője és a liberális értékrend képviseletének a megerősítése érdekel, félre tud állni. Bízom benne, hogy háttérbe szorulnak a személyes érdekek. Fontos mindanynyiunknak látni, hogy jövőre teljes erőnkkel a 2009. júniusi európai parlamenti választásra kell készülnünk. Ráadásul a nyakunkon a pénzügyi-gazdasági válság, egy ilyen érzékeny időszakban különösen fontos, hogy egységes politikát képviseljen az SZDSZ. Két hatalmi centrum szétveri a pártot.

- Ha Kóka Jánosra hatalmi ellenpólusként tekint, akkor nyilván tudna példát mondani arra, hogy a frakcióvezető mikor nem hajtotta végre a párt vezetőségének akaratát.

- A nyilvánosság előtt nem lenne szerencsés kritizálnom Kóka János tevékenységét.

- Csak azért vetettük fel, mert a parlamenti szavazásokon szinte kivétel nélkül érvényesült az ön, illetve a szűkebb vezetőség akarata. Így történt hétfőn is, amikor az Országgyűlés a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosítókról szavazott. Számos liberális javaslatot is elfogadtak. Ezekről mit gondol? Elégedett?

- Elégedett akkor voltam, amikor sikerült elérnünk három stratégiai jelentőségű javaslatunk elfogadását, azaz a költségvetési hiány csökkentését, a kiadások maximalizálását, valamint a stabilitási és adóreformalap létrehozását. A hétfői szavazásokkal kapcsolatban már nem vagyok ennyire elégedett, nem tapasztaltam ugyanis akkora nagyvonalúságot az MSZP-től, mint amekkora lépést tettünk a költségvetés támogatásáról szóló döntés kimondásával. De ez nem is igazán fontos: a költségvetést az ország érdekében szavaztuk meg, nem a kormány miatt.

- Ahhoz mit szól, hogy megint megbuktatta a parlament az államfő jelöltjét?

- Kifejezetten károsnak tartom a jogállamiságra a hétfőn történteket. Hiba volt az MSZP-től leszavazni egy felkészült jelöltet, aki alkalmas a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. Remélem, a következő alkalommal a szocialisták a józan eszükre bízzák a döntést.

- Már a második SZDSZ-est viszik el bilincsben az erzsébetvárosi ingatlan-panamákkal összefüggésben. Nem érez indíttatást, hogy házon belül is kivizsgálják a történteket?

- Nem fogjuk megtűrni a pártban a korrupciót. Azt gondolom, mintaszerűen jártunk el, amikor felszólítottuk az ügyben érintett párttagokat, hogy függesszék fel valamennyi párttisztségüket, illetve a tagságukat. Természetesen meg kell várnunk a hatósági vizsgálat eredményét, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. De ha bebizonyosodna a gyanú, akkor annak következményei lesznek - bűnözőket nem tűrhetünk meg az SZDSZ-ben. Azt azonban látni kell, hogy egy párt nem rendőrség és nem ügyészség, a mi esetünkben a természetes immunrendszernek kellene működnie, ami megvéd minket az ehhez hasonló esetektől.

Kóka János megkeresésünkre nem válaszolt, de egy keddi fővárosi sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint azt mondta, nem számít arra, hogy az országgyűlési képviselőcsoport újabb tagjai jelentkeznének a frakcióvezetői titulusért. Azt várja, hogy a jövő héten a frakció döntést hoz az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.