Nincs bocsánat

Sanyival néhány hete futottam össze az utcán. Tíz éve nem láttam, rámosolyogtam, ő azonban ezt nem viszonozta, csupán halkan köszönt, és mogorva arccal továbbment. Pedig negyven évvel ezelőtt egy utcában nőttünk fel Szombathelyen, éveken át együtt fociztunk, strandoltunk, szánkóztunk. Sanyi jóindulatú gyerek volt, nem lehetett vele összekapni. Egyszer mégis így alakult. Gyanítom, hogy amiatt neheztel rám ma is.

Az eset több mint negyven éve, egy júniusi napon történt. Sanyival akkor maradtunk ki a hatodik osztályból. Ültünk a Gyöngyös-parton, a szokott helyünkön, a takarógyár melletti óriási platánfa árnyékában. A barátom kedvetlen volt, mert tudta, hogy ősztől újra kell kezdenie a hatodik osztályt. Szülei még nem tudták, hogy négy tárgyból megbuktatták. Sanyi aggódva gondolt a másnapi bizonyítványosztásra.

- Nem tőlük félek ám, hanem a Mikulástól - morogta szomorúan. - Télen megígértem neki, meg a Jézuskának is, hogy jól tanulok. Biztos, hogy a Mikulás nem hoz majd semmit, meg a Jézuska se.

Először azt hittem bolondozik, de arcára nézve rájöttem, hogy a 13. évét hamarosan betöltő cimborám hisz a Mikulásban és abban, hogy a karácsonyfát az ajándékokkal együtt a Jézuska hozza.

Amúgy Sanyi lassú felfogású gyerek volt, a környékbeli idősebb haverok sokat ugratták, pár héttel korábban például elküldték a vegyesboltba violinkulcsért. A boltos azt mondta neki, árura vár, jöjjön vissza fél óra múlva. Sanyi aznap hétszer ment vissza, az egész utca rajta röhögött. Mindezt tudva elhatároztam, hogy mégiscsak fölvilágosítom Sanyit.

- Ne légy bolond! - kezdtem -, te azt hiszed, hogy a Mikulás teszi a cipődbe a csokikat, és a Jézuska hozza a karácsonyfát.

- Ki más? - kérdezett vissza Sanyi angyali ártatlansággal.

- Hát a szüleid.

- Ugyan! Hogy lenne anyáméknak annyi pénzük?

Sanyi, hogy igazát bizonyítsa odahívta a közelben lubickoló 11 éves öccsét és 10 éves húgát - Sanyinak adtak igazat. A három testvér kinevetett, kigúnyolt, Sanyi húga, a komisz kis Lili pedig táncolt és énekelt:

- Buta vagy, buta vagy, jaj, de nagyon buta vagy! - skandálta, miközben körbeugrált.

Elkeseredésemben egy, a parton sétáló férfit kérdeztem meg arról: van-e Mikulás?

- Persze - mondta. - Csak a buták nem hisznek benne.

- Buta vagy, buta vagy - dalolta Lili, s engem már a gutaütés kerülgetett.

Végül meggyőztem Sanyit, hogy menjünk haza, és eskesse meg a nagyapját: csakis a színtiszta igazat mondja arra a kérdésre, hogy van-e Mikulás, és hogy a Jézuska hozza-e a karácsonyfát mag alá az ajándékokat? Hazaballagtunk, Sanyi befutott a ház melletti fabódéba, mert az öreg mindig ott barkácsolt valamit. Negyedórát vártunk rá, akkor kilépett a bódé alacsony ajtaján, és odaintette magához a testvéreit. Egy perc múlva Lili elsírta magát. A két fiú is megvolt rogyva, Sanyi szeme bepárásodott.

- Nem értem, miért csaptak be anyuék - sóhajtott Sanyi hatalmasat. - Nem értem.

- De látod, én nem csaptalak be - kérkedtem férfias pózzal.

- Te tényleg nem csaptál be - bólintott.

Sanyit az utcabeli haverok még később is gyakran átvágták. A tréfákon csak nevetett. Azt viszont, hogy én elvettem tőle a legszebb meséit, soha nem bocsátotta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.