Gombnyomós nap

A döntések napja lesz ma a parlamentben. Az SZDSZ frakcióvezetőt választ, a T. Ház a Legfelsőbb Bíróság elnökéről szavaz, a közigazgatási hivatalok kapnak még egy esélyt, de nem nagyot. A bankmentő csomag számára viszont van politikai remény.

Ma reggel nyolckor ül össze a liberális frakció, hogy vezetőt válasszon. Kóka János mandátuma ugyanis lejárt. A kihívó ezúttal is Fodor Gábor. Immár pártelnökként. Korábban Kóka egyértelmű fölényben volt a képviselőcsoportban, de egyre inkább teret nyer az a megfontolás, hogy egy kis párt elnökétől nem lehet elvenni a leghatásosabb eszközt, a parlamenti csoport vezetését. Jelenleg kilenc-kilenc képviselő véleményéről lehet viszonylag biztosat tudni, ennyien vannak Kóka, illetve Fodor pártján, s ha információink helytállóak, Eörsi Mátyásé lesz a döntő szó. Az ő álláspontját viszont nem ismerik.

Háttér-információ
Háttér-információ

Akárki is nyer, a parlament déli 12 órakor kezdődő ülésszakán már ő irányítja a frakciót. Az egyik legfontosabb kérdésben nem lesznek komoly belső egyeztetési feladatai. A liberális frakció már korábban bejelentette, hogy támogatja Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát. A Győri Ítélőtábla elnökét szívesen látnák ugyanis a Legfelsőbb Bíróság elnökeként. Az államfő korábbi jelöltje, Baka András, nem kapta meg a képviselők kétharmadának szavazatát. Most a frakciók kétharmada elfogadja (a Fidesz és a KDNP már bejentette ezt, az MDF a szavazás előtt dönt), de ez kevés. A szocialisták bizonnyal lelkiismereti szavazást engednek képviselőiknek, ami diszkrét jelzése annak, hogy szívesen eltekintenének Havasiné megválasztásától. Tartalmilag - még mindig nem részletezett alappal - a jelölt jobboldali beállítottságától tartanak, de hivatkoznak arra is, hogy hiányzik a tisztségben elvárható tudományos teljesítmény és nyelvtudás. Az ellenérv: itthon van annyi változtatnivaló, hogy emellett eltörpül a nemzetközi szervezetek tolmácsolási protokollja. Tegnap a Demokratikus Charta közleményt adott ki, amely szerint "ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás újra betöltse a társadalom számára nélkülözhetetlen orientáló szerepét, hogy újra tekintélye legyen a jogkövető polgárok szemében, a Legfelsőbb Bíróságnak az elmúlt évek aggasztó folyamatait megállítani és azokkal szembefordulni kész vezetőre van szüksége." Ezért felhívják az Országgyűlés tagjait, hogy politikai rokonszenveiket félretéve, a köztársaság érdekét követve döntsenek, amikor a Legfelsőbb Bíróság elnökét megválasztják." Talán nem túlzott leegyszerűsítés mindezt úgy tolmácsolni, hogy a jobboldalisággal nem vádolható szervezet Havasiné megválasztását kéri.

Kevésbé látványos, de nem kevéssé fontos a közigazgatási hivatalok törvényenkívüliségét rendezni hivatott szocialista indíttatású javaslat. A nem utolsósorban az önkormányzatok működésének, intézkedéseinek törvényességét felügyelő szervezetről az Alkotmánybíróság azt az ítéletet hozta, hogy törvénytelenül működik. A Fidesz reformblokádját a kormányzat ugyanis egy kétharmados törvény átugrásával próbálta kicselezni, a regionális hivatalokat kormányrendelet ruházta fel komoly jogokkal. A javasolt kompromisszum: álljanak viszsza a megyei hivatalok, legyen náluk a törvényességi felügyelet, de más területen működhessenek a regionális közigazgatási hivatalok is. A Fidesz ebben az ügyben kevéssé radikális, de ezzel együtt, úgy tudjuk, nem fog átmenni a javaslat. A tét: a szabálytalanul működő közigazgatási hivatalok bármely döntését sikerrel támadhatják majd meg, ha egyszer maga a hivatal - néhány napon belül - jogilag támadható lesz.

Várhatóan meglesz viszont a parlamenti többsége az úgynevezett bankmentő csomagnak. Ma szavaznak a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, amelyek enyhítenék a kormány eredeti javaslatának kemény feltételeit.

A kormány által támogatott javaslatok között csak szocialista indítványok vannak, ám azok szándékuk szerint figyelembe veszik az SZDSZ és a Fidesz hasonló célú javaslatait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.