Befolyásos barátok és üzlettársak

Kiterjedt kapcsolatrendszere volt Erzsébetvárosban annak a vállalkozónak, akit elsőként vett őrizetbe a főügyészség a VII. kerületi ingatlanbotrányban. Nagy György, az ügyészség által elfogadhatatlannak minősített ügyek egyik gyanúsítottja kerületi forrásaink szerint 1996-ban került kapcsolatba barátja, Garabits Károly révén az erzsébetvárosi önkormányzattal, már akkor azzal a céllal, hogy részt vegyen a helyiségprivatizációban.

Garabits az egyik legbefolyásosabb vállalkozó a kerületben, alelnökként pedig a helyi Fidesz második embere Deutsch Tamás után. Saját bevallása szerint vagyona meghaladja az egymilliárd forintot. A rendszerváltás előtt a kerületi ingatlankezelőnél dolgozott, majd vállalkozásokat indít, főként ingatlanforgalmazással foglalkozik. 1994-ben MSZP-színekben bekerül a képviselő-testületbe, két év múlva szakít a párttal, amelynek így meg is szűnik a testületen belüli többsége. Megalapítja az Együtt Erzsébetvárosért Egyesületet, és ennek színeiben jut be a testületbe. 2002-ben, az egyesület polgármesterjelöltjeként azzal kampányol, hogy a Fidesz-kormány közpénzekből alakította ki saját klientúráját, melynek keretében családi vállalkozásokat működtettek közpénzen.

Három évre rá belép a Fideszbe, ahol - többek között Deutsch ajánlására - egyből alelnök lesz. E minőségében ő jegyezte egy évvel később a korábbi kerületi Fidesz-elnök, Hont András - épp ellene indult fiatal demokrata jelöltként korábban - kizárási indítványát.

Hont azért lett kegyvesztett, mert a 2006-os kampány előtt, úgymond, kiteregette a párt belső ügyeit, többek közt a lapunkban is megjelent publicisztikáiban. Hont személye azért is érdekes, mert a fideszesek közül ő volt az egyetlen, aki 2003-ban, amikor a főügyészség által most vizsgált nyolc gyanús házeladás egy részéről döntött az önkormányzat, megszavazta, hogy két lakótömb privatizációját vizsgálják felül, és ne egy kiválasztott céggel szerződjenek, hanem írjanak ki pályázatot.

Garabits később szembefordult Deutschcsal, mivel a Fidesz-elnök által összeállított 2006-os önkormányzati jelöltlistáról kimaradt. Többedmagával visszalépett az egyéni képviselőségtől is, és ebben a ciklusban nem is lett az erzsébetvárosi testület tagja.

Az üzletember egy tucat, főként ingatlanforgalmazással és vendéglátással foglalkozó céget visz. Garabits az elmúlt években több jó üzletet is kötött Erzsébetvárosban: megszerezte a Baross tér 19. szám alatti irodaépületet (itt van a székhelye annak a vállalkozásnak, amelynek vezető tisztségviselője Borza Tibor, aki a Citadellán emlékezetes módon illegálisan kialakított teraszt építő cég közvetett tulajdonosa volt), ezenkívül több, jelenleg étteremként vagy presszóként üzemelő helyiséget a Rákóczi úton és az Alsóerdősor utcában.

A Fidesz-alelnök neve a most folyó főügyészségi nyomozás során látókörbe került. A Király utca 15. tervezett eladása kapcsán több bérlő is állítja, hogy Nagy György üzlettársként mutatta be nekik a vállalkozót az eladásról tartott egyik lakógyűlésen.

Baross tér 19.
Baross tér 19.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.