Kevesebbet költünk drágább gyógyszerre

Összességében idén 500 forinttal kevesebbet költöttek gyógyszerre a családok, mint egy évvel korábban. Igaz, az orvos által felírt készítményekért 15 százalékkal többet fizettek a betegek, mint 2007-ben.

Takarékosságra és a fogyasztás átrendezésére ösztönözték a háztartásokat az egészségügyi reformok. Míg két évvel ezelőtt a családok átlagosan 8600 forintot fizettek ki havonta az egészség megőrzésére, illetve a betegségek kezelésére, addig tavaly 12 700 forintot, 2008-ban viszont az előző évben jelentősen megugró összeg 12 200 forintra mérséklődött - derül ki a Szinapszis Kft. friss elemzéséből.

Idén havonta több száz forinttal kevesebb jutott az egészség megőrzéshez szükséges vény nélküli szerekre, megfeleződött a hálapénzkeret, harmadával kisebb lett a magánorvosi számla, miközben 15 százalékkal többet költöttek az orvos által rendelt gyógyszerekre a családi kasszából. Azokban a háztartásokban viszont, ahol krónikus beteg van, azaz valaki folyamatos gyógyszerszedésre kényszerül, az egészségügyi kiadások elérik a 14 ezer forintot.

- Bár a gyógyszertörvény részeként bevezetett úgynevezett generikus programnak egyértelműen érezhetők a kedvező hatásai - magyarázta a kutatás eredményét Szabó András, a Szinapszis Kft. cégvezetője -, a receptköteles gyógyszerre szorulók kiadásai a tavalyi évhez viszonyítva tetemesen, 30 százalékkal nőttek. Hozzátette: más kutatásból kiderül ugyanakkor, hogy az orvosok - különösen a népbetegségek esetében jellemző ez - egyre gyakrabban váltanak olcsóbb terápiára, főként a 60 év feletti betegek körében. Az ennek ellenére bekövetkező drágulásnak az ügyvezető szerint mindenképpen oka lehet az új gyógyszerek befogadása, illetve az, hogy amikor a munkaképesség gyors visszaszerzése a tét, a gyógyítók sokkal inkább innovatív és ezért értelemszerűen drágább szereket írnak föl a fiatalabb betegeknek. Szabó András állítja: mindennek ellenére a gyógyszertörvény vesztesei egyértelműen még így is az innovatív szerek gyártói a piacon.

Hozzátette: a kutatásból kiderül az is, hogy a családi takarékosság kihat az egészségmegőrzésre is. A vény nélkül kapható vitaminok és egyéb alternatív gyógyászati termékek piaca ugyanis egyértelműen szűkebbé vált, hiába lehet a korábbinál jóval több helyen megvásárolni az öngyógyításhoz, illetve az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen szereket, azokból egyre kevesebb fogy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.