Kétpóiak

Kellett már nekünk ez a kétpói ember, mint a falat kenyér. Láttuk mindannyian: egy tizenhét éves fiatalember megvette a kétpói ember három birkáját, s két darab 54 ezer forintossal fizetett értük. A kétpói férfi meg elfogadta a bankót, sőt be is akarta váltani a postán, ahol aztán mindenki kinevette. De a rendőrségi szóvivő meg a sokat megélt nyomozók is jót derültek a kamerába, akárcsak mi magunk: na hát, ilyen buta embert.

Azért jó az ilyen eset az országnak, mert önbizalmat ad mindenkinek: mi bizony azonnal rájöttünk volna a stiklire, mert nekünk helyén van az eszünk. Így jár az, aki már csak magába, maximum a birkáiba fordul, mi viszont nyakig vagyunk az élet sűrűjében, következésképpen eleve kizárt, hogy bennünket lóvá tegyenek.

Már csak a messzi földön híres tehetségünk okán is. A nemzet örökös miniszterelnöke épp a napokban jelentette be professzorai körében, hogy a magyar nemzetet újra Európa legműveltebb, legképzettebb nemzetévé készül tenni a következő választások után, ami ugyebár annyit is tesz, hogy valaha mi voltunk Európának a legműveltebb, legképzettebb nemzete.

A nemzet örökös szociológusa pedig azt fejtegette a héten, hogy "a magyar nemzet tehetséges, a környékbeli népekkel való keveredés genetikailag nagyon jót tett neki", amiből persze az is következik, hogy a környékbeli népek is tehetségesek és okosak, hiszen ha mi keveredtünk velük, ők is keveredtek velünk, s egyáltalán: jó volna, ha egyszer már előállna egy szociológus, és megnevezne végre egy olyan nemzetet, amelyik tehetségtelen.

Olvasom viszont, hogy a magyarok pénzügyi kultúrája aggasztóan alacsony, jószerivel csak a takarékbetétet ismerik, még alapfokú befektetési ismereteik sincsenek, s mert ez így van, nem is tudják felfogni a válságot, átélni meg végképp nem, holott most minden azon múlik, hogy ki mennyire tud józan ésszel gondolkodni és mértéket tartani. Most ebben nyilvánul meg a tehetség.

Ez a tehetséges nemzet egy friss felmérés szerint "a gazdasági válság érezhető hatásai ellenére sem kívánja csökkenteni karácsonyi kiadásait, sőt a megkérdezettek egy része még bőkezűbb szeretne lenni, mint tavaly", e téren tehát kétpóiak vagyunk magunk is. Az egyik tévétudósítás szerint a kétpói magyarok nagyon buták: most például azt a határközeli osztrák áruházat rohamozzák meg napról napra, ahol egyébként minden drágább, mint Pesten, s ahol osztrák vásárlót most nem is látni; igaz, az osztrákokra még senki se mondta, hogy tehetséges nép.

Amúgy nem sokkal a kétpói eset után Szolnokon is felbukkantak az 54 ezresek, a kárvallottak ott is gondolkodás nélkül zsebre vágták.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.