Önmagukat visszahívó képviselők

Kis létszámú, zártkörű beszélgetéseket tartanak a szocialista képviselők Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnökkel a frakciótagok személyes jövőjét és terveit illetően. Már többen jelezték: nem indulnak újra a 2010-es választásokon.

A szocialista frakció minden tagjával külön konzultál Gyurcsány Ferenc pártelnök - tudta meg lapunk. A cél, hogy a képviselőcsoport tagjai elmondhassák terveiket, elképzeléseiket politikai karrierjük folytatásáról. A Népszabadság úgy tudja, ez alkalommal válik hivatalossá, amit többekről már tudni: nem indulnak újra 2010-ben.

"Közöltem a pártvezetéssel, hogy 2010-ben már nem kívánok képviselői munkát végezni. Van más hely is, ahol a baloldali gondolkodást segíteni tudom. Van még két évem, addig megtalálom további utamat" - nyilatkozta Jánosi György korábbi ifjúsági és sportminiszter lapunknak. Nem az MSZP egykori választmányi elnöke az egyetlen, aki 2010-ben nem indul újra a parlamenti képviselőségért. Tóth Károly az év első felében jelentette be, hogy befejezte, 2010-ben már nem indul. Azt mondta, nem ért egyet a közéletben kialakult stílussal.

Szintén biztos, hogy Katona Béla, az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettese sem újrázik. Ezt elsősorban életkorával indokolta; jövőre lesz 65 éves.

Ugyancsak az életkorával indokolja 2010-es visszavonulását Balogh József. A győri polgármesteri címet 1990-től egymás után háromszor is elnyerő politikus a Népszabadságnak azt mondta: számos fiatal és tehetséges győri politikus van, elég csak a napokban miniszteri címet kapott Molnár Csabára gondolni.

Hiányozni fog a képviselői listáról Tittman János, aki 1994-ben még a Köztársaság Párt jelöltjeként indult, majd ugyanebben az évben belépett az MSZP-be. Dorog polgármesteri tisztségét is a szocialisták és a szabaddemokraták támogatásával nyerte el. 2006-ban, Komárom-Esztergom megyében egyéni mandátumot szerzett. Helyén várhatóan a mindössze harmincéves, jelenleg is frakciótag Winkfein Csaba száll harcba. A Népszabadság információi szerint Szabó György, az MSZP jelenlegi Borsod megyei elnöke, egykori egészségügyi miniszter sincs az újrázók között. Szabó helyét a megyei elnöki székben várhatóan Gúr Nándor (szintén parlamenti képviselő) foglalja el, míg egyéni választókörzetében Ficsor Ádámot, a miniszterelnök kabinetfőnökét indíthatják.

Nem döntötte még el, hogy a következő választások után is parlamenti képviselő akar-e lenni Kapolyi László, a szocialistákkal szövetségben lévő MSZDP elnöke. Lapunk úgy tudja, hogy az MSZDP önálló indulása kétséges. Kapolyi saját indulásáról azt mondta: erről döntést majd a választások előtt hoz, annyi bizonyos, hogy az MSZP-vel való pártszövetséget fenn kívánja tartani.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az MSZP-ből nemrég az MSZDP-be igazolt Hárs Gábort (a pártváltás okán) újraindítják-e a választókörzetében. Szintén kérdés a 2010-es újrázás a Brüsszelbe tartó Kökény Mihály, Szabó Zoltán és Baráth Etele esetében - függően attól, hogy felkerülnek-e a szocialista EP-listára és ha igen, milyen sikerrel végeznek az uniós szavazáson. Elképzelhető, hogy Baráth Etele (hasonlóan a szintén zuglói Csiha Judithoz) is hátrébb lép a nagypolitikától.

Ami az SZDSZ-t illeti: bizonyos, hogy Kuncze Gábor nem kíván újrázni, és értesüléseink szerint már egy másik nagy név, Pető Iván is nyilvánvalóvá tette: 2010-től nem akar képviselő lenni.

A Fidesz a következő ciklusban már nem számíthat Wittner Máriára, Áder János és Deutsch Tamás pedig a hazai politizálástól búcsuzik, reményeik szerint Brüsszelben folytatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.